Antena Meniu Search
x

Cluj-Napoca, primul oraş din România dotat cu pubele electronice

După ce au anunţat că vor avea primele autobuze fără şofer din ţară, la Cluj, au fost inaugurate şi pubele de colectare selectivă, care funcţionează pe bază de cartelă! Astfel, doar locatarii respectivelor blocuri vor putea arunca gunoiul acolo iar pubelele moderne au şi un senzor.

de Redactia Observator

la 25.10.2019, 17:21

Vezi și

După ce au anunţat că vor avea primele autobuze fără şofer din ţară, la Cluj, au fost inaugurate şi pubele de colectare selectivă, care funcţionează pe bază de cartelă! Astfel, doar locatarii respectivelor blocuri vor putea arunca gunoiul acolo iar pubelele moderne au şi un senzor. Acesta a fost instalat pentru ca firma de salubritate să ştie când pubelele sunt pline, ca să vină să le golească. În plus, pubelele inteligente sunt alimentate cu energie solară.

Deşeuri aruncate la întâmplare şi pubele pline ochi vor deveni istorie pentru locatarii blocurilor din Cluj. Noile recipiente pentru selectarea colectivă a deşeurilor funcţionează doar pe bază de cartelă. Practic, vecinii altor blocuri nu mai pot arunca gunoaiele la fiecare scară de bloc.

Noile pubele inteligente sunt îngropate în pământ, iar la suprafaţă se află gura de alimentare, cu o trapă care se deschide pentru 30 de secunde, cu ajutorul cartelei. De asemenea, noul sistem permite monitorizarea containerelor şi avertizarea firmei de salubrizare atunci când acestea sunt pline.

Pubelele inteligente sunt supravegheate şi cu camere video. Cei care nu respectă regulile colectării selective vor fi amendaţi cu sume între 1.000 şi 2.000 de lei dacă sunt persoane fizice şi cu sume între 20.000 şi 40.000 de lei dacă sunt persoane juridice. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Cluj-Napoca, primul oraş din România dotat cu pubele electronice