Antena Meniu Search
x

Copiii cu dizabilităţi riscă să rămână fără însoţitor şi doar cu un sfert din indemnizaţie

Un ordin comun, semnat atât de ministerul muncii cât şi de ministerul sănătăţii, stabileşte noi criterii. Astfel bolnavii diagnosticaţi cu sindromul Down sau alte maladii ar fi încadraţi, după noua lege, în gradul de handicap accentuat, şi nu grav cum era până acum.

Vezi și

Un ordin comun, semnat atât de ministerul muncii cât şi de ministerul sănătăţii, stabileşte noi criterii. Astfel bolnavii diagnosticaţi cu sindromul Down sau alte maladii ar fi încadraţi, după noua lege, în gradul de handicap accentuat, şi nu grav cum era până acum.

În mai puţin de o săptămână, mai mulţi copii cu diferite maladii vor rămâne fără o parte dintre drepturi. Autorităţile vor să-i lase fără însoţitor şi fără bani. 

-După noul ordin, copilul meu să mai poată să intre în gradul grav de handicap trebuie să aibă convulsii zilnice, trebuie să aibă coeficientul de intelgenţă maxim 35, deci trebuie să fie cumva o legumă care mai are puţin şi moare.

Băiatul Adelei suferă de o formă rară de epilepsie. Fără un regim alimentar strict şi ore întregi de terapie, viaţa i-ar fi în pericol. Costurile lunare depăşesc două mii de lei. Până acum Adela primea 800 de lei de la stat, pentru gradul de gandicap şi alţi 200 de lei, o indemnizaţie de asistent social.  Din martie, ar putea primi doar 200 de lei. 

Pe acelaşi subiect

-N-am cum să mă uit la fi-miu şi să-i spun: îmi pare rău că te-am născut în România şi sunt incapabilă să fac oamenii să înţeleagă că meriţi şi tu să trăieşti!

Cristina şi Gabriel au gemeni, cu sindromul Down. Costurile lunare pentru terapie, dar şi suplimentele alimentere, depăşesc 3.000 de lei.

-Ne interesează un singur lucru, să se facă dreptate pentru copii, ai noştri, ai tuturor celor din ţara asta, nu mai putem accepta această umilinţă, această bătaie de joc. Noi nu ne aliniem în primul rând cu centrele de recuperare, cu specialiştii, cu o grămadă de facilităţi.

La fel ca şi restul părinţilor aflaţi în situaţia lor, şi ei ar urma să primească mult mai puţini bani de la stat. Din cauza ordinului semnat de fostul ministrul al muncii şi de cel al sănătăţii.

-În spatele ordinului, s-au introdus nişte teste de evaluare care se referă la capacitatea intelectuală, aceste criterii nu au fost modulate suficient de bine.

-Încadrarea într-un grap de handicap se face printr-un cumul de criterii, pe de-o parte criterii psiho-sociale, pe de-o parte criteriile medicale. Cele care au suferit modificări sunt cele medicale, de asta am cerut Ministerul Sănătăţii reconsiderarea criteriilor.

Mâine, la Ministerul Sănătăţii se va forma o comisie de lucru să găsească o soluţie pentru modificarea ordinului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Copiii cu dizabilităţi riscă să rămână fără însoţitor şi doar cu un sfert din indemnizaţie