Antena Meniu Search
x

Video Criza de plastic pentru buletine creşte timpul de aşteptare chiar şi de 10 ori. Mulţi români au găsit o soluţie mai rapidă, dar costisitoare

Dacă vă expiră buletinul, ar fi bine să depuneţi din timp cererea pentru un nou act de identitate. Eliberarea documentului durează chiar şi o lună, din cauza crizei de plastic special pe care se imprimă datele. Cei care voiau să plece în străinătate în această perioadă au găsit soluţia mai rapidă dar şi mai costisitoare. Şi-au făcut paşapoarte noi.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 22.07.2021, 21:33

Vezi și

Joi, la o secţie de poliţie din sectorul 4, 20 de oameni au aşteptat la coadă pentru a depune actele pentru eliberarea unui nou buletin. Dacă aşteptarea la depunere a durat câteva minute, până la eliberare trece aproape o lună. 

''V-au spus în cât timp se eliberează?

Într-o lună.

O lună?

Pe acelaşi subiect

Altădată se elibera în 3-4 zile.'' 

Documentul se poate primi mai repede dacă solicitantul face dovada că are un motiv întemeiat pentru a-şi reînnoi buletinul de urgenţă. 

''Naşei mele i-au cerut biletele de avion. Făcuseră cununia civilă şi voiau să plece 10 zile şi le-au cerut biletele de avion să vadă că erau deja achitate ca să le dea buletinul.

Adică doar cu o dovadă se eliberează mai repede buletinul?

Da, cu o dovadă serioasă.'' 

Ce a generat criza de plastic pentru buletine

Aceeaşi situaţie este în toată ţara. Motivul? Contractul pentru plasticul folosit a fost încheiat prea târziu.

Bogdan Sperneac, SPCLEP Timişoara: De săptămâna viitoare vom fi limitaţi la 60 de cărţi de identitate pe zi. Am avut situaţii în care s-a întârziat două luni. 

Melinda Haiduc, SPCLEP Deva: Ca acum nu s-a întâmplat în 14 ani de activitate. O să ne dăm demisiile sau plecăm la alte structuri.

Cu toate acestea, şeful de la Evidenţa Populaţiei susţine că nu e nicio problemă. 

Cătalin Aurel Giulescu, director DEPABD: Vă garantez că am plastic. În momentul acesta am plastic pentru 2 milioane de cărţi. 

Momentul s-a suprapus pe o perioadă în care oamenii au nevoie, mai mult ca niciodată, de un act de identitate valabil pentru a pleca în vacanţă, de exemplu. Pentru ei, există totuşi o altă soluţie. 

Cea mai ieftină variantă este eliberare cărţii de identitate pentru care vom plăti o taxă de 7 lei. Însă, într-o astfel de situaţie, putem alege paşaportul simplu electornic, însă vom plăti o taxă mai mare de până la 260 de lei, iar pentru cel temporar, aproape 100 de lei. De săptămâna viitoare vor fi lansate noile buletine, însă, iniţial, doar într-un singur judeţ. Vor avea dimensiunea unui card de credit, au un cip şi ne vor permite să semnăm digital documente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Criza de plastic pentru buletine creşte timpul de aşteptare chiar şi de 10 ori. Mulţi români au găsit o soluţie mai rapidă, dar costisitoare