Cartea electronică de identitate, de dimensiuni comparabile cu ale unui card bancar, va putea stoca și semnătura digitală

De Redactia Observator.
Publicat: 06.04.2021, 10:35.
Actualizat: 06.04.2021, 14:17

Ministrul Ciprian Teleman a oferit noi detalii despre cartea electronică de identitate. Aceasta va putea stoca și semnătura digitală.

”Din august vom începe să avem documente de identitate electronice. Dimensiunile vor fi comparabile cu cele ale unui card bancar. Acest instrument va conține, pe lângă identitatea digitală, un spațiu digital în care fiecare persoană va putea stoca “semnătura digitală”. Statul român trebuie să asigure fiecărui cetățean dreptul de a semna electronic, asumându-și costurile acestui instrument. Romania, go digital!”, a scris luni pe Facebook, Ciprian Teleman, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Guvernul a adoptat pe 10 martie 2021, o Hotărâre care stabilește printre altele forma și conținutul cărții electronice de identitate, a cărții de identitate simplă, precum și a cărții de identitate provizorie ce vor fi emise în sistem informatizat.

Din august 2021, vom putea avea buletine electronice, nu doar adulţii, ci chiar şi bebeluşii. Desigur, doar dacă părinţii solicită asta. Însă până la adevărata tehnologizare e cale lungă. În primă fază, proiectul de introducere a noilor acte de identitate va fi doar experimental. Abia în 2023 am putea să depunem cu toţii cererea pentru eliberarea unui act de identitate electronic

Citește și:

"În măsura în care lucrurile vor fi finalizate la finalul etapei de pilotaj, avem în vedere extinderea emiterii cărţii electronice de identitate la nivelul întregii ţări. În momentul acesta, pentru emiterea actualului format noi utilizăm o tehnologie a anilor '90. Iar inserarea elementelor de securitate reprezintă în momentul acesta, în actualul format, o problemă. Pe parcursul dezvoltării infrastructurii tehnice la nivelul administraţiei publice, toate ghişeele fizice existente în momentul acesta se vor regăsi în mediul electronic", a explicat Cătălin Giulescu - director Evidenţa Persoanelor.

Forma și structura cărții de identitate electronice

Cartea electronică de identitate va avea dimensiunile unui card bancar. Pe față documentul va avea următoarele elemente: a) denumirea statului emitent; b) tipul documentului; c) numele de familie; d) prenumele; e) genul titularului (F pentru feminin sau M pentru masculin); f) cetățenia; g) data nașterii; h) codul numeric personal (C.N.P.); i) numărul documentului; j) data expirării valabilității; k) semnătura olografă a titularului; l) imaginea facială a titularului. Pe verso vor fi următoarele elemente: a) domiciliul; b) data emiterii și autoritatea emitentă; c) zona de citire automată cu caractere identificabile optic (MRZ); d) Zonă Cip.

Cartea electronică de identitate românească conține toate elementele de securitate obligatorii prevăzute de Regulamentul (UE) 2019/1157 al Parlamentului European și al Consiliului privind consolidarea securității cărților de identitate ale cetățenilor Uniunii și a documentelor de ședere eliberate cetățenilor Uniunii și membrilor de familie ai acestora care își exercită dreptul la liberă circulație.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri
ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs accidentul cu 7 morți din Bacău. Altar de flori după tragedie: "Tremur toată, nu mai sunt bună de nimic"
1
Eveniment • pe 26.07 la 18:58

"Tată, spune-mi că e un vis". Acestea au fost primele cuvinte ale băiatului de 15 ani grav rănit în accidentul de ieri din Bacău. Din păcate, era realitatea cruntă. Şi-a pierdut sora, mama şi cele două bunici, iar viaţa lui atârnă acum de un fir de păr. A fost adus azi, de urgenţă, cu un elicopter SMURD, la un spital din Capitală. Între timp, apar informaţii noi şi despre filmul evenimentelor, despre care vă avertizăm că sunt cu puternic impact emoţional. 

PARTENERI
Mai formează sau nu Monica Gabor un cuplu cu Mr. Pink? Ce detaliu sugerează ruptura dintre cei doi
spynews.ro
Monica a șters pozele cu Mr.Pink și a părăsit SUA. Cu cine a fost în Grecia
libertatea.ro
Plaja superbă din România foarte puțin cunoscută. “Are nisip fin, iar în apă nu sunt pietre”
Ziare.com
Horoscopul zilei de 28 iulie 2021. Leii sunt plini de energie. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Vanghelie a prins-o! Cine e bărbatul căruia Oana Mizil îi trimitea mesaje pe WhatsApp
gandul.ro
Imagini unice cu Nadia Comăneci din 1984! Cine era misterioasă doamnă cu ochelari care a însoțit-o la Los Angeles | VIDEO
prosport.ro
Iată lista completă a noilor măsuri de relaxare de la 1 august 2021 – DOCUMENT
bzi.ro
A vrut să facă o glumă și a intrat la duș peste soția lui cu o cameră de filmat. A ieșit de acolo transpirat de frică! Uite ce a descoperit acest bărbat
redactia.ro
Thalia demonstrează că vârsta este doar un număr! Artista a stat pe cap ca o profesionistă pe plajă, la aproape 50 de ani ai săi
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat scandalul » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Imagini din vila de lux a lui Mugur Mihăescu. Este una dintre cele mai scumpe proprietăți din Pipera, circa 800.000 euro! “Am gazon și pe casă”
money.ro
Anamaria Prodan, cadou de 280.000 de euro. Anunţ teribil pentru Laurenţiu Reghecampf. „Nu se pune problema că nu divorţez din cauza averii”
as.ro