Antena Meniu Search
x

Video Cum afli chipul și averea ursitului cu busuioc pus sub pernă de Bobotează

Tradiţia spune că în noaptea de dinainte de Bobotează, fetele nemăritate care îşi pun sub pernă busuioc îşi vor visa alesul. Obiceiul este păstrat şi în Mureş, unde este completat cu alte datini. De exemplu, cel mai bun busuioc de pus sub pernă este cel furat de la preot. Iar în funcţie de cum arată busuiocul a doua zi, fetele ştiu şi ce avere va avea viitorul soţ. 

de Redactia Observator

la 06.01.2022, 09:17

Vezi și

Din moşi strămoşi, fetele nemăritate îşi pun busuioc sub pernă, în Ajunul Bobotezei, pentru a-şi visa ursitul. Pe Valea Gurghiului, din Mureş, bătrânii ştiu toţi paşii pe care nepoatele lor trebuie să-i urmeze. 

Ce semnifică busuiocul pus sub pernă, de Bobotează

Alexandrina Grama, localnică:Când vine preotul cu iordănitul. Mamele de fete furau o crenguţă de busuioc si când venea seara o puneau sub pernă”

În satul Şerbeni din Mureş, odată cu lăsarea nopţii, Lorena şi Silvana se pregătesc să-şi întâlnească în vis viitorii soţi. 

Pe acelaşi subiect

Silvana s-a asigurat că busuiocul ei de pus sub pernă are cea mai bună provenienţă. ”Firul de busuioc îl am de la părinte de când a venit cu Botezul”.

Superstiții de Bobotează 2022

Însă nu doar chipul ursitului poate fi aflat cu ajutorul busuiocului. În Mureş, oamenii cred că şi alte calităţi care contează în alegerea unui soţ pot fi cunoscute dinainte. 

Lorena: ”Mie bunica imi zicea mereu ca daca pun busuioc la strasina casei si a doua zi acesta va avea chiciura pe el atunci o să mă mărit cu un bărbat bogat” 

Boboteaza vine însoţită de o mulţime de credinţe care s-au păstrat cel mai bine la sate. De exemplu, dacă pe pomi apare bruma, oamenii sunt convinşi că anul va fi roditor. Iar cei care strănuta în această zi, vor avea un an plin de bucurii şi ferit de boli. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Cum afli chipul și averea ursitului cu busuioc pus sub pernă de Bobotează