Obiceiuri de Bobotează la români. Când se pune busuioc sub pernă pentru a afla ursitul
În fiecare an, pe data de 6 ianuarie, creștinii ortodocși prăznuiesc Boboteaza, botezul în apa Iordanului a Mântuitorului Iisus Hristos de către Sfântul Ioan Botezătorul. În această zi, se sfințesc toate apele, nu se spală rufele, iar preotul aruncă în apă o cruce de lemn, iar bărbații se aruncă după ea, să o aucă înapoi. Cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.
Boboteaza sau Botezul Domnului, pe 6 ianuarie 2022
Pe 6 ianuarie, creștin ortodocșii sărbătoresc Botezul Domnului, momentul în care Mântuitorul Iisus Hristos este botezat în apele Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul. În ajunul și în ziua de Bobotează, în toate bisericile ortodoxe, cu puterea Duhului Sfant, la rugăciunile arhiereilor și preoților se sfințește aghiasma cea mare, potrivit CreștinOrtodox.ro.
În 2022, Boboteaza pică într-o zi de joi. La Constanța, 150.000 de sticle de apă sfinţită sunt deja pregătite pentru a fi înmânate credincioşilor.
Ce semnificație are Botezul Domnului pentru creștinii ortodocși
Praznicul Botezului Domnului este sărbătorit la 6 ianuarie. El este numit în popor şi Boboteaza, iar în limbaj teologic-liturgic are şi denumirile de Teofanie sau Epifanie (Arătarea Domnului). Mântuitorul Iisus Hristos a crescut în Galileea, în cetatea Nazaret, tăinuindu-Şi înaintea oamenilor puterea şi înţelepciunea dumnezeirii Sale până la vârsta de 30 de ani, pentru că la iudei se socotea a fi o necuviinţă, ca să primească cineva vrednicia de învăţător sau de preot înainte de 30 de ani.
La vârsta de 30 de ani, Mântuitorul a venit la Iordan pentru a fi botezat de către Sfântul Ioan Botezătorul. Potrivit textelor religioase Iisus nu a fost botezat pentru iertarea păcatelor lui, fiindcă el era fără de păcat, ci pentru sfinţirea creaţiei.
"Hristos se afundă în Iordan și Duhul Sfânt pogoară peste ape. A trebuit să se scufunde Fiul în firea omenească și prin ea în apă, pentru ca noi, scufundându-ne în apa, să ne înălțăm spre viața sa dumnezeiască în Duhul Lui cel Sfânt".
Obiceiuri de Bobotează la români. Ce se face cu apa sfințită
La Bobotează se sfințesc toate apele, iar preotul aruncă o cruce în apă. Bărbații voluntari se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.
În satele din nordul țării, femeile se adunau în grupuri mari acasă la cineva și duceau alimente și băutură. După ce serveau masa, ele cântau și dansau toată noaptea. Dimineață ieșeau pe stradă și luau pe sus bărbații care apăreau întâmplător pe drum, îi luau cu forța la rău amenințându-i cu aruncatul în apă.
Tot acum, în unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste în comunitatea femeilor căsătorite prin udarea cu apă din fântână sau dintr-un rău. În noaptea de Bobotează, tinerele fete își visează ursitul. Ele își leagă pe inelar un fir roșu de mătase și o bucățică de busuioc care se pune și sub pernă. Fetele care cad pe gheață în ziua de Bobotează pot fi sigure că se vor mărită în acel an.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰