Antena Meniu Search
x

Video Cum recunoaştem primele semne ale depresiei, la adolescenţi. Efectele bolii se pot agrava în timp

Hărţuirea la şcoală, dragostea neîmpărtăşită sau chiar accidentele sunt doar câteva dintre motivele pentru care adolescenţii pot suferi de depresie. Pericolul este ca această stare să nu fie luată în serios de părinţi sau profesori, iar efectele se pot agrava în timp.

de Redactia Observator

la 12.10.2022, 08:47

Vezi și

Ce griji poate avea un copil? Depresie au doar adulţii. Auzim asta adesea - şi este posibil ca acesta să fie cel mai nociv lucru în lupta cu boala - negarea. În realitate însă, copiii şi mai ales adolescenţii pot trece prin depresii, iar identificarea lor este cu atât mai dificilă cu cât simptomele nu seamănă mereu cu cele ale adultului.

Vorbim despre o problemă de sănătate mintală ignorată adesea de părinţi şi profesori şi care poate avea efecte devastatoare. Identificată la timp însă, depresia este o problemă care poate fi gestionată.

Maturizarea aduce cu sine tumult emoţional şi, în unele cazuri, chiar depresie

Adolescenţa este o perioadă de formare şi transformare şi, nu de puţine ori, maturizarea aduce cu sine tumult emoţional şi, în unele cazuri, chiar depresie.

Pe acelaşi subiect

Bogdan Fitiu, medic specialist psihiatru: Din păcate, mitul urban este că doar adulţii cu probleme au această tulburare. Depresia este o boală cu o puternică componentă genetică şi poate apărea la orice vârstă. 

Doar că, atunci când vorbim despre adolescenţi şi preadolescenţi, simptomele nu sunt cele clasice. Copilul poate fi trist, dar cel mai adesea este irascibil şi uneori se izolează. În plus, adolescenţii pot avea şi probleme cu somnul.

Bogdan Fitiu, medic specialist psihiatru: Poate exista o pierdere a plăcerii faţă de activităţi în trecut plăcute, iar în cazul unui adolescent, preia din simptomele adultului: tulburări de somn, modificări în tiparul alimentar, tristeţe vizibilă, o stare în care vrea să stea mai mult singur în cameră. 

Când modificările comportamentale durează mai mult de două-trei săptămâni, părinţii trebuie să ia măsuri. Mai ales că depresia vine cu anumite riscuri.

Bogdan Fitiu, medic specialist psihiatru: Factorii de risc se referă, de exemplu, la partea de consum a substanţelor interzise. Gesturile extreme care apar în cazul episoadelor depresive apar in general în sindromul depresiv sever. 

Episoadele depresive uşoare pot fi vindecate cu psihoterapie, iar în cazul celor severe poate fi nevoie de medicaţie 

Copiii şi adolescenţii cu depresie pot fi ajutaţi să depăşească aceste episoade, dar important este ca părinţii şi profesorii să fie atenţi la semnalele de alarmă şi să le acorde importanţa cuvenită. Copiii cu episoade depresive uşoare şi moderate îşi pot reveni cu ajutorul psihoterapiei, în timp ce în cazul celor severe poate fi nevoie de medicaţie.

Înafară de evenimente majore cum ar fi pierderea unui părinte sau boala, un adolescent sau preadolescent poate fi afectat şi de traumatisme - fie ele fizice sau psihologice. Contuzia cerebrală este un exemplu de traumatism fizic care poate să ducă la depresie, atât în adolescenţă cât şi în viaţa adultă.

Bullying-ul, un exemplu de traumatism psihologic ce nu trebuie ignorat

Un exemplu de traumatism psihologic este fenomenul bullying. Nu de puţine ori, copiii marginalizaţi şi agresaţi ajung să aibă nevoie de ajutorul medicului psiholog sau psihiatru. Niciun comportament de acest tip nu trebuie ignorat de profesori şi părinţi, agresorii ar trebui imediat descurajaţi, iar victimele bullyingului consiliate psihologic cât mai curând.

De asemenea, o altă cauză a depresiei este eşecul şcolar în cazul elevilor eminenţi, eşecurile sportive sau competiţionale în cazul copiilor implicaţi în activităţi extra-şcolare, presiunea exagerată a familiei pentru a obţine performanţe, atat colare cat si extrascolare. Şi nu în ultimul rând, primele relaţii de iubire care îşi pot pune amprenta asupra echilibrului emoţional şi aşa fragil, pot aduce cu ele perioada reversibile de depresie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri sociale » Cum recunoaştem primele semne ale depresiei, la adolescenţi. Efectele bolii se pot agrava în timp