Antena Meniu Search
x

Video Cum va arăta plaja din Eforie Sud după extindere. Turiştii, nemulţumiţi de ce au găsit: "Am fost foarte dezamăgiţi, că nu ştiam că se lucrează"

În doi ani, Eforie Sud va deveni a doua Mamaia! Lucrările de reabilitare a plajelor sunt în toi. Construcţia unui dig pe o mică plajă din Eforie Sud i-a supărat deja pe turiştii, care încercau să se refugieze acolo.

de Adrian Obreja

la 03.08.2021, 22:25

Vezi și

Să găseşti cazare a devenit o loterie pe litoralul românesc. Pe plajă şi în apă o mare de oameni în fiecare weekend. În căutarea liniştii, unii au căutat plaje mai mici. Doar că...surpriză. 

Turistă: "Am fost foarte dezamăgiţi că nu ştiam că se lucrează. Înainte veneam aici la plajă, ne plăcea, era mai multă linişte".  

Mica plajă din Eforie Sud e plină de utilaje şi muncitori. 

Adrian Obreja, reporter Observator: "În această zonă în dreptul staţiunii Eforie Sud a existat o plajă lată de doar câţiva metri, la finalul proiectului va fi aici o plajă de 100 de metri de care turiştii se pot bucura. Asta se va întâmpla în 2023". 

Pe acelaşi subiect

Proiectul de reabilitare a litoralului în zona Eforie va extinde uscatul pe o lungime de aproape 6 kilometri. Cinci milioane de metri cubi de nisip vor fi scoşi din mare şi întinşi pe uscat. La final, vom avea 50 de hectare de plajă. Lucrările sunt făcute de o firmă olandeză şi  costă 100 de milioane de euro, majoritatea bani europeni.  

Au fost distruse vechile diguri şi acum se construiesc altele noi. Şase diguri vor fi conectate cu ţărmul şi vor putea fi folosite de turişti. Al şapteleava fi paralel cu malul şi are rol de protecţie a faunei şi florei marine.  

Tehnologie de ultimă generaţie

Adrian Obreja, reporter Observator: "Toate aceste blocuri de piatră de diferite dimensiuni pe care le vedeţi în spatele meu sunt folosite la construcţia celor 7 diguri, cântaresc 635 de mii de tone. Sunt aduse cu platforma sau în camioane. Iar pentru asta este nevoie de 25 de mii de drumuri". 

După construcţia digurilor, se va extrage de pe fundul mării nisipul. 

Marius Stamat, reprezentant firmă: "Ulterior după sezonul estival al anului 2022 va începe înnisiparea. În acest moment în spatele meu se construieşte o structură cu scopul de a reţine şi proteja viitoarea plajă care se va instala aici". 

Toată lucrarea este calculată la milimetru şi foloseşte tehnologie de ultimă generaţie. Spre exemplu, poziţia fiecărui stabilopod va fi monitorizată de la distanţă. Ele sunt poziţionate prin GPS, există un plan de coordonate, iar în timp cu o dronă se poate verifica dacă un bloc s-a mişcat sau nu.

Nici aici plaja nu va fi ideală mai ales la început. E posibil să se repete situaţia din Mamaia, unde extinerea plajei a nemulţumit turiştii. Nisipul nu va fi foarte fin în primii ani, marea va fi adâncă încă de la câţiva metri de mal, iar distanţa până la apă va fi mult mai mare. 

Nicuşor Buzgaru director adjunct: "Va fi necesară această perioadă de tranziţie, vorbim de volume foarte mari de nisip. În anii următori aceasta se îmbunătăţeşte".

Turistă: "Cred că ne-am obişnuit să ne tot plângem şi să uităm să apreciem".

După Mamaia şi Eforie, vor fi reabilitate şi plajele din Costineşti, Olimp, Balta Mangalia şi 2 mai. Preţul final: în jur de un miliard de euro. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cum va arăta plaja din Eforie Sud după extindere. Turiştii, nemulţumiţi de ce au găsit: "Am fost foarte dezamăgiţi, că nu ştiam că se lucrează"