Video Mamaia pierde teren în lupta cu staţiunile din sudul litoralului românesc: "Mamaia este plină, deja, de foarte multe blocuri. În sud este mai relaxant"
Sudul litoralului câştigă teren încet, dar sigur în faţa staţiunii-vedetă, Mamaia. Resorturile sunt pline, iar hotelierii refuză clienţii care sună la recepţie. Cererea este mai mare ca oferta, aşa că preţurile cresc. Faţă de acum doi ani, tarifele sunt cu 10 la sută mai mari la cazare şi cu până la un sfert la mâncare.
Anul acesta, Mamaia pare să piardă lupta cu staţiunile din sud.
Reporter: De ce aţi ales Venus şi nu Mamaia?
Turişti: Pentru că mi se pare că au început să investească bine de tot, e un pic mai liber, altceva. La Mamaia nu îmi place că au făcut plaja departe. E foarte departe, foarte mult nisip. 450 de metri am înţeles. Mamaia e plină deja de foarte multe blocuri, e o staţiune foarte aglomerată şi sudul în permanenţă mi-a plăcut. Este mai relaxant.
Aşa arată, la ora prânzului, un resort din staţiunea Olimp. Este un adevărat furnicar.
- Litoralul românesc, din ce în ce mai aglomerat. Turiştii preferă staţiunile din sudul Mării Negre
- Preţurile exorbitante din Mamaia nu îi sperie pe turişti: Un şezlong poate ajunge chiar şi la 200 de lei
- Clipe de groază la Mamaia, după ce o fetiţă a rămas cu mâna blocată în scurgerea unei piscine. Oamenii au...
Mohammad Murad, preşedinte FPTR: Întotdeauna am spus că românii vor alege staţiunile în loc de un cartier.
Rodica Puţintelu, manager hotel Venus: Avem un grad de ocupare de 100%. Telefoanele sună în continuu şi ne pară rău că avem clienţi pe care trebuie să îi refuzăm însă şi în următoarea perioadă, până la sfârşitul lunii august, gradul de ocupare este maxim.
Specialiştii recunosc că preţurile au crescut pe litoralul românesc
Dacă în 2019 astfel de parcări, în care nu mai există niciun loc liber iar autoturismele se dublează, existau doar în Mamaia, anul acesta scenariul s-a mutat în sudul litoralului.
Mohammad Murad, preşedinte FPTR: Mamaia are în jur de 65-70%, iar sudul l-a depăşit cu aproape 10%, deci 80-85%.
După un an de "secetă", în care tarifele de cazare au îngheţat sau chiar au scăzut, din cauza pandemiei de coronavirus, hotelierii speră acum să recupereze. Cei mai mulţi dintre ei au păstrat tarifele din 2019, iar preţurile din sudul litoralului aproape le-au ajuns din urmă pe cele din Nord.
Turişti: Am plătit ceva, nu ştiu să vă spun, că nu plătesc eu. Cine? Soţia. Foarte costisitor nu este. Nu ştiu. Am dat vreo 3000 de lei pe cinci zile.
Adrian Voican, director touroperator pentru România: Preţurile au crescut, dar cred că şi evoluţia calitativă a produsului turistic de pe litoral justifică această evoluţie. Plus inflaţia. Toate preţurile din jur au crescut, dar nu sunt preţuri mari şi cred că oamenii din acest motiv şi aleg în număr foarte mare litoralul românesc.
Nu doar cazarea s-a scumpit, ci și mâncarea. În special în restaurantele care nu au în spate un hotel.
Dragoș Răducanu, vicepreşedinte FPTR: Fiind foarte mulţi turişti, acolo au crescut preţurile, uneori chiar prea mult. Creşterile sunt de 20-25%. Au respectat creşterile de la alimente.
Turist: Până la urmă, na, ce vrei? Să plăteşti 5 lei o ciorbă şi apoi să zici că vai, am plecat cu copilul la doctor?
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰