Antena Meniu Search
x

Video ”Dacă renunț la școală o să ajung la săpat”. Bianca, eleva de 16 ani din Iași, cea mai valoroasă lecţie de voinţă şi ambiţie

Lecţie de voinţă din partea unei eleve din Iaşi. Fata de 16 ani este nevoită să străbată pe jos 26 de kilometri dus-întors pentru a ajunge la liceu. Nu are bani pentru autobuz în fiecare zi, aşa că uneori se trezeşte cu noaptea în cap şi înfruntă întunericul şi pericolele de pe drum pentru a învăţa. Are un vis pentru care luptă: vrea să devină profesor.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 30.01.2022, 20:48

Vezi și

”E cam greu și iau mai puține ca sa nu fie grele. E cam greu ghiozdanul”. Aşa se pregăteşte de şcoală Bianca, o elevă de 16 ani care locuiește în comuna Șipote, judetul Iași. De multe ori, trebuie să parcurgă pe jos 13 kilometri până la liceul unde învață în comuna învecinată şi tot atâţia kilometri înapoi. Un drum lung şi periculos, de cel puțin patru ore, fără trotuare, pe întuneric, prin frig și ploaie. 

Bianca parcurge 26 de kilometri, dus - întors, ca să meargă la școală

Ar putea să ia autobuzul care opreşte la câteva sute de metri de casă, însă biletul este un lux pentru ea şi familia ei.

Clara Mihociu, reporter Observator: ”Dar cat costa biletul?” 

Pe acelaşi subiect

Bianca: ”10 lei”.

Clara Mihociu, reporter Observator: ”Doar dus?”

Bianca: ”10 lei. Da. Si intors încă 10 lei”.

Clara Mihociu, reporter Observator: ”Si ce ai făcut în zilele alea fara bani?” 

Bianca: ”Am mers pe jos”.

Și totuși, nu renunță. Luna aceasta a mers de trei ori pe jos până la școala și înapoi.

Bianca: ”Dacă renunț la școală nu o să ajung nimic în viață și o să ajung la săpat”.

Totul pentru un vis. Vrea să devină profesor.

Clara Mihociu, reporter Observator: ”La ce te pregătești?”

Bianca: ”La mate”.

Clara Mihociu, reporter Observator: ”Mai poți să te concentrezi după atâtea ore de drum?” 

Bianca: ”Da. Aș învăța mai mult să am multe în viitor”.

Ştie că trebuie să lupte pentru orice. Aşa a fost de când a deschis ochii.

Mama Biancăi: ”Am făcut-o la 7 luni că am muncit. Avea un kilogram și o sută e grame”

Banii din alocația Biancăi se duc pe medicamentele mamei, grav bolnavă

La 16 ani, Bianca este singura care aduce un venit în casă. Alocaţia fetei se duce toată însă pe medicamentele mamei care are ciroză hepatică, iar bursa este prea mica să poată acoperi abonamentul lunar la autobuz care este de aproape 400 de lei. Când au aflat colegii și profesorii că merge pe jos, au încercat să o ajute.

Liliana Brânzanu, director Liceul Tehnologic Vlădeni: ”Atunci am rezolvat într-o anumită măsură din ajutorul dat de profesori, de colegi, dar iată că în ianuarie lucrurile s-au repetat”

Conducerea liceului spune că nu o poate ajuta mai mult decât a făcut-o deja

Liceul nu o poate ajuta mai mult pe Bianca, deocamdată. Ar fi soluţia decontării abonamentului, însă la cei 13 kilometri se decontează doar 57 de lei, iar ea cheltuie 90 de lei pe săptămână.

Ciprian Mihalcea, reprezentant ONG: ”Nu este normal sa vedem un copil că se chinuie sa meargă la școală deși avem învătămantul gratis”.

La fel ca Bianca sunt multi elevi navetiști în ţară. De cele mai multe ori însă, la început de ciclu scolar, în clasele a cincea și a șaptea, sunt nevoiţi să renunţe la studii. Potrivit ultimelor raportări, peste 35 de mii de elevi de școală au abandonat studiile doar în 2019. Cei mai mulți provin chiar din mediul rural.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » ”Dacă renunț la școală o să ajung la săpat”. Bianca, eleva de 16 ani din Iași, cea mai valoroasă lecţie de voinţă şi ambiţie