Antena Meniu Search
x

Video Când s-ar putea ieftini benzina în România. Plătim aproape cât europenii din vest, dar salariile sunt mult mai mici

Carburanţii ard buzunarele românilor. Benzina şi motorina se scumpesc de la săptămână la săptămână. Sortimentele standard au depăşit 6 lei şi 50 de bani mai la toate benzinăriile, iar majorările nu par să se tempereze. Cauzele sunt legate de scumpirea ţiţeiului la nivel mondial, potenţiala invadare a Ucrainei dar şi creşterea accizei la noi în ţară. 

Andre Rotaru
de Andre Rotaru

la 29.01.2022, 20:08

Vezi și

La începutul anului trecut, cu 1000 de lei făceam, în medie, cinci plinuri. Acum, acceaşi sumă ne mai ajunge doar pentru patru. 

Șofer: Băgăm pe gaz. E mai ieftin gazul.

Sunt soluţii la care ar putea apela din ce în ce mai mulţi români. Conform platformei Peco Online, benzina premium ajunge chiar şi la 7,59 lei, iar motorina premium la 7 lei şi 26 de bani. Şi benzina şi motorina standard se aproprie de preţul de 7 lei pe litru. În ţară, cel mai ieftin combustibil se găseşte în Bihor, cu 6 lei şi 39 de bani litrul. Enorm, spun şoferii.

Șofer: O sută de lei în plus. Mergem cu bicicleta, ce să facem? Cât putem să folosim maşina, folosim maşina. 

Pe acelaşi subiect

Claudiu Cazacu, analist economic: Avem o evoluţie care este deocamdată susţinută de tensiunile geopolitice destul de mult. O ieftinire pe termen scurt zic eu că este tehnic posibilă câtă vreme nu avem o intensificare a conflictului. Condiţionat de acest scenariu ipotetic am putea vedea şi peste două-trei luni nişte niveluri ceva mai blânde la pompă.

De ce s-a scumpit benzina. Explicațiile specialiștilor

Specialiştii cred că mai mulţi factori stau la baza creşterilor din ultima perioadă. Pe de-o parte, dolarul s-a apreciat. Pe de altă parte, preţul barilului a crescut pe măsură ce economia globală îşi revine după impactul economic iniţial al pandemiei.

Andre Rotaru, reporter Observator: La preţurile actuale, în Bucureşti, dacă avem maşina pe benzină şi un rezervor de 45 de litri, să spunem, un plin ne costă între 293 de lei şi 341 de lei. Asta, bineînţeles, în funcţie de zonă, benzinăria aleasă, dar şi tipul de carburant: standard sau premium. Dacă avem maşina pe motorină, în schimb, atunci acelaşi plin ne costă între 295 şi 327 de lei. 

Benzină mai scumpă în România decât în Ungaria sau Bulgaria

Conform indexului Global Petrol Prices, actualizat acum câteva zile, România are preţuri mai mari la benzină şi motorină decât Ucraina, Bulgaria, Republica Moldova, sau Ungaria. În Germania, în schimb, un litru de benzină costă 8,1 lei. Iar italienii plătesc echivalentul a 8,7 lei pentru un litru de carburant. Preţuri similare, mai mari decât la noi, sunt şi în Grecia sau Suedia. 

Claudiu Cazacu, analist economic: În general suntem în zona relativ mai ieftină faţă de vestul Europei. Dacă mergem pe preţuri în valoarea absolută, stăm relativ bine, dacă e să comparăm relativ la venituri acolo e dificultatea.

Economiştii spun că preţurile vor continua să crească dacă tensiunile dintre Rusia şi Occident se vor amplifica în perioada următoare, şi este posibil să vedem un vârf al preţurilor în viitorul apropiat. Pe scurt, preţul mediu al benzinei standard ar putea să treacă de 7 lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » Când s-ar putea ieftini benzina în România. Plătim aproape cât europenii din vest, dar salariile sunt mult mai mici