Antena Meniu Search
x

Diabetul apare de la vârste din ce în ce mai mici. Autoritățile indiferente în timp ce 1 din 3 copii din România riscă să facă această boală

Diabetul va fi boala actualei generaţii, atrag atenţia specialiştii, care spun că, în lipsa unor măsuri de prevenţie clare şi rapide, riscăm ca boala să apară la vârste din ce în ce mai mici. Datele strânse de organizaţii neguvernamentale arată că deja unul din trei copii e predispus la diabet. Soluţii pentru combaterea bolii ar exista. România are o lege de prevenţie a diabetului. Doar că legea stă nefolosită în sertar de doi ani pentru că nu are norme de aplicare. În plus, medicii spun că nici nu există suficienţi specialişti care să se ocupe de această problemă.

de Redactia Observator

la 12.11.2022, 09:21

Diabetul apare de la vârste din ce în ce mai mici. Autoritățile indiferente în timp ce 1 din 3 copii din România riscă să facă această boală - Profimedia

Peste 8.000 de copii din Cluj şi Ploieşti sunt incluşi din 2017 într-un program de prevenţie al diabetului lansat de un ONG. Analizele arată că unul din trei copii cu vârsta între 8 şi 14 ani e predispus la diabet.

Dr. George Istrate, coordonatorul proiectului: "Am evaluat 8.200 de copii. Din acei copii cu risc care au suprapondere sau obezitate au fost invitați să participe într-o etapă de consiliere alături de specialiști în nutriție, activitate fizică și psiholog. Peste 70% dintre copiii care au terminat etapa de consiliere au înregistrat rezultate pozitive. Au avut o scădere a indicelui de masă corporală."

Alex Prunean, reporter Observator: "La nivel european, 3.000$ este costul mediu pe care un sistem de sănăte îl are cu îngrijirea unei persoane adulte diagnosticată cu diabet. Studiile arată că 70% dintre aceste cazuri nu ar mai exista dacă ar fi descoperite timpuriu și am învăța lucruri banale despre alimentația sănătoasă și importanța mișcării."

Legea care ar trebui să ăi ajute pe bolnavi nu poate fi aplicată

Pe acelaşi subiect

De doi ani, pe legea diabetului se aşază praful.

Maria Moța, fosta președintă a Societății Române de Diabet: "Nu avem normele de aplicare ale acestei legi, deci nu o putem aplica și dacă le-am avea, tot nu avem personalul necesar pregătit pentru punerea în practică a unei astfel de legi."

Problemele încep de la ce punem în farfurie

Ioana Meses, nutriționist: "Alimentele care sunt foarte procesate, bogate în zaharuri sau grăsimi saturate de tip fast-food, snacksurile sau sucurile să fie într-o cantitate cât mai mică și să ne axăm pe alimente brute din cele 5 grupe: legume, fructe, alimente bogate în proteine, cerealiere și lactate."

Doar că cei mici deseori copiază obiceiurile alimentare ale părinţilor.

Lenke Iuhos, psiholog: "Ar fi foarte bine cumva ca părinții să fie atenți să discute cu ei ce înseamnă sănătos sau nesănătos, să nu rămână verbal. Totul spus în cuvinte fără comportamente. Până acum am mâncat toată ciocolata, de acum încolo decidem să mâncăm doar o bucățică de ciocolată și un măr."

Medicii spun că cei mai mulţi pacienţi cu diabet din România nici măcar nu au fost diagnosticaţi încă. Estimările vorbesc de aproximativ 1,5 milioane de români care suferă de diabet.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Diabetul apare de la vârste din ce în ce mai mici. Autoritățile indiferente în timp ce 1 din 3 copii din România riscă să facă această boală