Antena Meniu Search
x

Video Obiceiul nesănătos, tot mai răspândit la copii, care le poate ruina sănătatea pe termen lung. Soluţia este simplă

Un copil sedentar este un copil care va avea probleme de sănătate în viitor. Sună dramatic dar, din păcate, este adevărat. Conform studiilor făcute în ultimii ani, copiii care nu fac mişcare suficientă zilnic riscă să dezvolte, în timp, afecţiuni ale sistemului osos, boli cardiovasculare, depresie, diabet sau obezitate. Din fericire, nu vorbim despre o condamnare fără drept de apel. Problemele determinate de sedentarism pot fi uşor combătute prin sport. Iar părinţii şi profesorii trebuie să ştie că un copil care face mişcare constant va fi un adult sănătos.

de Redactia Observator

la 19.01.2022, 08:37

Vezi și

Conform Societăţii Americane de Sănătate Cardiacă, 60 de minute de mişcare moderată pe zi sunt obligatorii pentru ca adolescenţii şi copiii să se dezvolte armonios. Mai ales că sedentarismul aduce cu sine o mulţime de probleme grave. "Ce se întamplă cu copiii care nu fac mişcare ... Din păcate, cel mai des au probleme de greutate şi apoi de postură. Mai ales în contextul în care stau mult în faţa unui calculator fiindcă fac şcoala online", spune Carmen Brumă.

Efectele nocive ale sedentarismului la copii

Obezitatea şi problemele cu sistemul osos sunt însă doar o parte dintre efectele nedorite ale sedentarismului în cazul copiilor. Diabetul, insomnia, hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare sau chiar depresia, sunt tot atâtea riscuri asociate unui stil de viaţă în care sportul nu îşi găseşte loc. Există însă soluţii: "Am inventat tot felul de exerciţii care lui să îi facă plăcere şi să îl ajute să îşi dezvolte echilibrul, coordonarea, să îl amuze şi, foarte important, să ne ajute pe amândoi să petrecem timp de calitate împreună", arată Carmen Brumă. "El este Sasha, băieţelul meu de împrumut. Asta este perna pe care tu trebuie să o duci din punctul A în punctul B".

Exerciţiile făcute sub formă de joacă, pe tot parcursul zilei, îi pot ajuta pe cei mici să facă porţia de mişcare chiar şi atunci când sălile de sport sau locurile de joacă sunt închise. Însă ideal ar fi ca un copil să găsească măcar un sport care îi face plăcere şi pe care să-l practice regulat. "Este foarte important să facă mişcare şi să facă în mod constant. Mişcare adecvată şi care să îi amuze, mişcare din care să înveţe şi să dezvolte aptitudini şi să îi ajute să păstreze o greutate normală", explică ea.

Pe acelaşi subiect

Mişcarea e la fel de importantă ca şcoala pentru cei mici

De asemenea, profesorii şi părinţii trebuie să reţină că un copil nu ar trebui să stea ţintuit pe scaun mai mult de o oră. Şi că mişcarea ar trebui să ocupe în viaţa celor mici un rol la fel de important ca şi şcoala, fiind un factor esenţial al dezvoltării armonioase. Prin sport, copiii îşi dezvoltă aptitudinile motorii, musculatura şi oasele. Învaţă însă şi cum să relaţioneze cu alţii, având şi un impact psihologic şi social important. Nu degeaba spuneau latinii antici "mens sana in corpore sano", adică minte sănătoasă în corp sănătos.

Sportul şi mişcarea sunt cu atât mai importante cu cât copiii zilelor noastre relaţionează din ce în ce mai puţin faţă în faţă. Jocurile pe calculator, şcoala online şi chiar viaţa în marile oraşe, predispunându-i, din păcate, la o viaţă sedentară. Aşa că nu ar fi rău să lăsaţi treburile şi să îi scoateţi pe cei mici în afară, în parc. Încurajaţi-i să alerge şi să relaţioneze cu ceilalţi copii, iar rezultatele pe termen lung vor fi uimitoare. Dacă vorbim deja despre un copil sedentar, recomandarea este să creşteţi treptat timpul pe care el îl petrece făcând mişcare şi să găsiţi acele activităţi fizice care nu presupun un efort prea mare, cel puţin la început. 

Chiar dacă învaţă online şi nu pot merge în sălile de sport, cei mici pot face mişcare. Fie că o fac acasă, fie că ies în parc să alerge sau să se joace. Iar sportul, alături de alimentaţia sănătoasă, sunt reţeta simplă care garantează că vor ajunge adulţi sănătoşi. Şi beneficiile nu sunt doar de ordin fizic. Conform studiilor efectuate de specialişti, tinerii şi copiii care fac sport regulat au mai puţine şanse să dezvolte vicii precum fumatul. Au mai multă energie şi, deci, învaţă mai bine la şcoală. Iar un copil care face sport va avea mai multă încredere în el şi va socializa mai uşor. Sunt motive suficiente pentru ca orice părinte să îşi ajute copilul să găsească sportul potrivit pe care să-l practice regulat şi cu plăcere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Observator Medical » Obiceiul nesănătos, tot mai răspândit la copii, care le poate ruina sănătatea pe termen lung. Soluţia este simplă