Excursii pe bicicletă, în natură. Traseele din judeţul Bihor sunt pentru toată lumea

De Redactia Observator.
Publicat: 03.11.2019, 14:39.
Actualizat: 03.11.2019, 15:10

Există români pentru care relaxarea nu înseamnă o plimbare în natură, ci multă mişcare şi efort. Când au puţin timp liber, se urcă pe bicicletă şi pornesc să descopere ţara. Traseele din judeţul Bihor, spre exemplu, sunt pentru toată lumea.

Există români pentru care relaxarea nu înseamnă o plimbare în natură, ci multă mişcare şi efort. Când au puţin timp liber, se urcă pe bicicletă şi pornesc să descopere ţara. Traseele din judeţul Bihor, spre exemplu, sunt pentru toată lumea.

Chiar și începătorii pot face faţă dealurilor prietenoase. În plus, pe lângă frumuseţea peisajelor colorate de toamnă, turiştii au ocazia să viziteze aici bisericile vechi din lemn şi să guste din bunătățile pregătite chiar de localnici.

Pe cărări de munte, echipaţi cu genunchiere, cotiere, căşti şi mănuşi, bicicliştii au un nou traseu de explorat. La 80 de kilometri de Oradea, între Șuncuiuș și Valea Crişului, dealurile sunt numai bune ca să pună sângele în mişcare.

Dan Ghiţă, ghid: Odată cu pedalatul vine şi încălzirea corpului, deci numai bine. Chiar dacă e o temperatură de 6, 7 grade afară. Ne simţim bine. Peisajul sunt foarte frumoase şi activităţile până la urmă ne oferă un prilej de bucurie.

Turele pe două roţi presupun o bună condiţie fizică însă, chiar şi aşa, e nevoie, din când în când, de câte o pauză.

Numai bine, pentru că au ce vizita pe traseu. Cum ar fi această veche din lemn, unde află poveşti despre istoria locului.

Preot: Bine aţi venit la Valea Crişului, monument din 1761. Este o biserică deosebit de frumoasă. Este singura biserică care mai poartă încă urme de pictură exterioară.

Biciclistă: M-am simţit extraodinar şi mă simt în continuare. Este wow! Mi-am dorit să fac ceva pentru mine, să mă reconectez cu sinele meu. Locul acesta este deosebit. Are o linişte.

Cum e obiceiul în zonă, bicicliştii sunt poftiţi şi la masă, chiar în lăcaşul sfânt. Gazda, o gospodină din sat, le-a pregătit platouri ţărăneşti cu şuncă, jumări, slănină şi cârnaţi, numai bune de gustat cu un codru de pâine coaptă în vatră.

Biciclist: Şuncă, slăniă, untură, cam asta e baza. În principiu, ce e carne, aia e perfect.

Biciclist: Mâncarea asta are gust. Gustul e autentic. Nu se poate compara cu ce avem în supermarkeuturi.

Pentru o astfel de aventură, bicicliştii plătesc între 120 de lei şi 600 de lei, în funcţie de opţiuni: echipament, ghid, dar şi masă şi cazare.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.