Fructe pentru diabetici. Lista de fructe permise şi interzise în diabetul de tip 2
Sute de mii de români au probleme din cauza diabetului, iar una dintre problemele acestora este să afle ce alimente, inclusiv fructe, pot consuma şi ce alimente, inclusiv fructe, le sunt interzise.
Numeroşi români se confruntă, în mod constant, cu diferite probleme de sănătate. Mulţi dintre cei care au probleme de sănătate au fost diagnosticaţi cu diabet. Iar una dintre marile probleme ale celor cu diabet este că trebuie să ţină un regim alimentar strict.
Inclusiv la nivel de fructe, cei bolnavi de diabet trebuie să aleagă cu atenţie ceea ce consumă, pentru că există anumite alimente care îi ajută să ţină diabetul sub control.
Fructe cu conţinut redus de zahăr, bune pentru diabetici
În general, românilor cu diabet li se recomandă să consume, în mod constant, fructe proaspete, deoarece conţin puţini carbohidraţi. Pe de altă parte, este interzis consumul de fructe uscate.
Însă, când vorbim de fructe proaspete, ne gândim mai ales la căpşuni şi fructe de pădure, pentru că sunt bogate în fibră şi conţin foarte puţină fructoză. Se mai recomandă, în special, consumul de piersici, mure, lămâie şi pepene galben.
Există fructe care scad glicemia?
Deşi nu multă lume crede, există anumite fructe, şi chiar şi alte alimente, care ajută la scăderea glicemiei din organism, mai ales dacă sunt consumate în mod constant.
La nivel de fructe vorbim în primul rând de banane, avocado, mere, căpşuni, dar şi de prune sau de fructe de pădure. Aceste fructe contribuie din plin la reglarea glicemiei din organism.
Fructe care cresc glicemia, interzise în diabet de tip 2
Cum era de aşteptat, în materie de diabet există şi reversul medaliei. Adică există numeroase alimente, inclusiv fructe, al căror consum este interzis în special pentru că putem asista fără probleme la o creştere a glicemiei din organism.
La nivel de fructe, în mod normal ar fi interzis consumul de fructe uscate. Eventualul consum al acestor fructe, pe termen lung, poate duce inclusiv boli de inimă, atac de cord şi aşa mai departe, probleme ce implică şi diabetul.
Soiuri de mere pentru cei cu diabet
În general, consumul de mere îi ajută pe cei cu diabet sau, în cel mai rău caz, nu le complică şi mai mult existenţa. Totuşi, există anumite soiuri de mere care au un efect mai bun pentru diabetici.
Specialiştii recomandă, în special, consumul de mere din soiurile Renet, Granny Smith, Gala, Fuji şi Red Delicious. Vorbim în special de mere cu gust acrişor, potrivit pentru cei care suferă de diabet zaharat, mere bogate în antioxidanţi şi mere bogate în calciu. De asemenea, trebuie precizat că specialiştii recomandă consumarea de mere cu tot cu coajă.
Ce fructe poţi consuma dacă ai prediabet
Un caz aparte îl reprezintă românii despre care se spune că sunt în prediabet. Vorbim despre starea în care nivelul glucozei din sânge este mai ridicat decât cel normal, dar nu suficient de înalt pentru a fi clasificat ca diabet de tip 2.
În cazul celor cu prediabet, se recomandă consumul fructelor cu conţinut scăzut de zahăr, precum fructele de pădure (căpşuni, mure, zmeură, fragi) sau kiwi. Ideal ar fi ca fructele să fie asociate cu o sursă de proteine. De exemplu, puteţi consuma fructele ca gustare sau mic dejun, însoţite de o mână de nuci sau seminţe, iaurt simplu sau brânză de vaci.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰