Antena Meniu Search
x

Video Fără unghiuri moarte: o nouă tehnologie îi va ajuta pe şoferii de autobuze şi vatmanii din Iaşi să evite accidentele chiar şi în ultima secundă

O nouă tehnologie îi va ajuta pe şoferii de autobuze şi tramvaie din Iaşi să vadă în aşa-numitele unghiuri moarte. Toate mijloacele de transport în comun din oraş vor fi doate cu un sistem de alarmare care se va declanșa automat atunci când se apropie o altă mașină sau un pieton. Numai anul trecut au fost peste 450 de accidente în Iaşi în care au fost implicate autobuze sau tramvaie.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 06.03.2023, 23:54

Vezi și

"Dacă e mai aici nu se observă, camera bate de la stâlp în spate, unghiul mort", arată un vatman. Marius este vatman în Iaşi de 7 ani și spune că nu există zi în care să nu evite o maşină în ultima secundă. Şi pietonii riscă să fie accidentaţi, aşa că un sistem suplimentar de siguranţă este binevenit. "E un sistem foarte bun. Maşinile care se apropie foarte tare de mijloacele de transport... Ne atenționează mai ales pentru cei care virează brusc", spune Marius Dascălu, vatman.

Cum funcţionează tehnologia anti-accidente

Sistemul anti-coliziune constă într-o cameră de supraveghere amplasată pe bord, un radar şi o unitate de control. Camera detectează şi identifică obiectele care se apropie, iar radarul găseşte potenţialele obstacole şi măsoară distanţa până la acestea. În caz de pericol, se activează automat un avertisment vizual şi audio. Dacă vatmanul reacţionează prea târziu, sistemul va frâna singur.

"Sistemele vor fi puse atât pe tramvaiele noi, cât şi pe cele vechi, dar și pe toate autobuzele. Vor putea fi setate pentru a da alerte de la jumătate de metru sau un metru, în funcție de mijlocul de transport în comun pe care sunt atașate, dar și în funcție de condițiile de trafic", spune Clara Mihociu, reporter Observator.

Pe acelaşi subiect

Toate cele 150 de tramvaie si 140 de autobuze din Iaşi vor fi dotate anul viitor cu tehnologie blind spot detection. Autorităţile speră astfel să scadă numărul accidentelor. "Au fost înregistrate 450 de evenimente rutiere cu tramvaie și autobuze în 2022", a declarat Andreea Luca, purtător de cuvânt CTP Iaşi.

"O idee foarte bună! Mai sunt cazuri în care să frâneze brusc", crede o femeie. "Şi dacă are sistem de alertă şi se bagă unul exact la milimetru în faţa ta, ce rezolvăm?", se întreabă un bărbat, neîncrezător.

Investiţie de peste 5 milioane de lei

Investiţia se ridică la peste 5 milioane de lei. Banii vin din fonduri europene şi continuă un proiect mai amplu de modernizare a transportului în comun din Iaşi. Anul trecut, parcul auto s-a îmbogăţit cu 32 de tramvaie noi şi în curs de livrare sunt şi 76 de autobuze electrice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri sociale » Fără unghiuri moarte: o nouă tehnologie îi va ajuta pe şoferii de autobuze şi vatmanii din Iaşi să evite accidentele chiar şi în ultima secundă