Antena Meniu Search
x

Exclusiv Infractorii s-au mutat pe Dark Web, internetul "ascuns". Tranzacționează sume enorme, greu de depistat

Nici crima organizată nu mai e ce-a fost. Infractorii au ajuns să-şi planifice loviturile online, iar poliţiştii îi vânează tot acolo. 2020 a fost unul dintre cei mai buni ani pentru ofiţerii sub acoperire de la noi. Ne-a povestit totul chiar unul dintre ei. Urmăriţi un material exclusiv fimat de Observator. 

de Bogdan Ocnaru

la 02.12.2020, 20:11

Vezi și
  • Infractorii se loghează pe Dark Web, partea mai puţin cunoscută a internetului
  • Poliţiştii au schimbat tactica și s-au infiltrat în mediul virtual

Lockdown-ul din majoritatea ţărilor europene a surprins inclusiv lumea interlopă. Grupările de crimă organizată s-au văzut, astfel, obligate să-şi schimbe modul de operare. 

Ofiţer antidrog: Au evitat să se mai întâlnească unii cu alţii, folosesc comunicările la distanţă în mod uzual. 

Aşa că întâlnirile clandestine pentru strategii infracţionale s-au mutat acum mai mult în online.

Infractorii nu se loghează, însă, la site-urile pe care le ştim cu toţii, ci accesează, prin aplicaţii speciale, Dark Web-ul - partea mai puţin cunoscută a internetului. 

Liviu Arsene, specialist IT: Le oferă anonimat cât şi acces la o comunitate infracţională cu expertiză. Reprezintă o adevărată industrie, tranzacţionează sume enorme de bani, dar din păcate depistarea sau urmărirea sunt foarte dificile. Atacatorii apelează la monede virtuale şi la scheme complexe de spălare a banilor. 

Aşa că şi poliţiştii au schimbat tactica.

Ofiţer antidrog: În prima parte a anului ne-a afectat, după aceea trebuie să te adaptezi şi rezultatele au venit. Inclusiv investigatorii noştri au mers spre partea virtuală. A fost o provocare, a fost interesantă, ne facem treaba bine. 

Lipsa întâlnirilor din viaţa reală a dus unele grupări infracţionale chiar în pragul destrămării. 

Ofiţer antidrog: Capturile noastre, cel puţin anul acesta, sunt în creştere. Ceea ce vedem noi foarte interesant este o scădere a încrederii între membrii grupării. În acest domeniu e bine să te vezi ochi în ochi. 

Capturile ofiţerilor antidrog au crescut în 2020 cu cel puţin 20 la sută faţă de anul trecut. S-au confiscat peste cinci tone de droguri, jumătate fiind cannabis. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Infractorii s-au mutat pe Dark Web, internetul "ascuns". Tranzacționează sume enorme, greu de depistat