La masa de Paşte, românii înlocuiesc mielul cu puiul sau cu iepurele
În pieţe au apărut deja mieii, dar comercianţii se plâng că vânzarea este cu 40 % mai mică decât anul trecut. Carnea de miel este mai ieftină decât în alti ani, dar fermierii sunt dezamăgiţi şi spun că afacerea e aproape în faliment
În pieţe au apărut deja mieii, dar comercianţii se plâng că vânzarea este cu 40 % mai mică decât anul trecut. Carnea de miel este mai ieftină decât în alti ani, dar fermierii sunt dezamăgiţi şi spun că afacerea e aproape în faliment
La mai puţin de două săptămâni până la Paşte, românii nu par să se grăbească să cumpere carne de miel. Ciobanii se plâng că anul acesta vânzările vor fi foarte mici şi se tem că vor rămâne cu mieii nevânduţi.
Au scos deja mieii la vânzare, şi deşi preţurile sunt mai mici ca anul trecut, clienţii nu se prea înghesuie. Mielul în viu se vinde cu sume cuprinse între 9 şi 10 lei kilogramul, în timp ce în magazine preţurile variază de la 20 la 25 de lei pe kilogram. Cei care nu îşi vor putea vinde mieii la Paşte spun că mai au o speranţă - clienţii din ţările arabe. Dar chiar şi aşa, marfa va fi vândută la preţuri care nu îi avantajează.
Iar anul acesta, fermierii estimează că vor vinde cu 40 la sută mai puţini miei decât anul trecut, mai ales că din cauza bolii limbii albastre şi străinii evită să cumpere carne din România.
Cei care renunţă la carnea de miel pentru masa de sărbători se orientează către cea de pasăre. Şi iepurele este o variantă sănătoasă şi ieftină.
Crescătorii de oi estimează că vor vinde anul acesta în jur de 6 milioane de miei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰