Antena Meniu Search
x

Medicina, paşaport spre vest

Vor să dea la medicină pentru ca, mai apoi, să plece în Occident. Aceasta este strategia pe care o folosesc mulţi tineri care se văd doctori dar care vor să ocolească rezidenţiatul românesc, deloc provocator şi, mai ales, prost plătit.

Vezi și

Deşi toată lumea se plânge de salariile din sistemul sanitar, Facultatea de Medicină din Capitală continuă să fie printre cele mai căutate instituţii de învăţământ din ţară.

Paste 4500 de absolvenţi de liceu au susţinut, în 2013, examenul de admitere la facultatea de medicină din Bucureşti. A fost cea mai mare concurenţă din ultimii 24 de ani. Numărul celor care optează pentru această facultate creşte, de la an la an.

Explicaţia este simplă. Aproximativ 30% dintre absolvenţi pleacă să profeseze în Occident. Traian Irimia a absolvit în 2013. Acum este rezident la Spitalul Elias şi este decis să rămână în ţară. Dar recunoaşte că dacă nu avea ajutor, s-ar fi alăturat colegilor care au plecat deja în Franţa, Suedia sau Germania.

În ultimii şase ani aproximativ 14.000 de medici au părăsit România. Fabiana Stoica a ales Franţa. Anual, statul român cheltuie peste un milion de euro pentru educaţia medicilor în devenire.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Medicina, paşaport spre vest