Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL: Misterul descantecului de deochi

Vi s-a intamplat vreodata ca, pe strada, sau cand treceti pe langa cineva sa va ia subit o durere de cap sau sa va simtiti lipsit de putere? Explicatiile ar putea fi multe. Insa, cei "cunoscatori" stiu clar despre ce este vorba: ati fost deochiat!

Vezi și
Se spune ca daca nu avem un batran, atunci sa ni-l cumparam. Si nu numai pentru ca ne dau sfaturi intelepte, dar unii dintre ei cunosc leacuri sau descantece pentru aproape orice. Ca sa poti scapa pe cineva de deochi, ai nevoie de calitati speciale, pentru ca descantecul se fura, nu se invata precum poezia. Si asta pentru ca, spun batranii, daca te invata cineva nu mai are efect.

Tanti Florica este cunoscuta ca fiind una dintre persoanele "cu leac", capabila sa vindece deochiul in cateva secunde. A invatat descantecul ani la rand. Punea cap la cap franturile pe care le auzea la bunica ei, pentru ca - in final - sa poata duce traditia familiei mai departe.

Tot de la tanti Florica am aflat si mici secrete: “Daca nu vreti sa fiti deochiati sau deochiate remediul este simplu si la indemana oricui. Din batrani se spune ca usturoiul este cel care alunga deochiul”, este de parere femeia.

De asemenea, se pune ca nu oricine e un bun lecuitor. Daca vrei cu adevarat sa aiba efect trebuie sa mergi la sigur. “Din ce am auzit eu, de la batranii mei, cel mai bine e cand persoana e nascuta in gemeni sau deochiul se fura”, mai spune Tanti Florica.

Si aceasta doamna tot de la bunici a furat descantecul. Acum ea este "tamaduitorul" familiei.

Descantecul de deochi este vechi de cand lumea si pamantul, mai ales ca intersectarea privirilor este cea mai raspandita forma de interactiune sociala.

Psihologii spun ca de deochiul se afla undeva la granita gandirii magice. Si fiecare dintre noi isi gaseste explicatia anumitor lucruri paranormale.

Raspunsul in ceea ce priveste veridicitatea acestei practici este incert. Unii cred, altii nu. Mai ales ca, el se afla la granita dintre credinta, traditie si mit. Iar utilitatea lui ne-o decidem singuri.

Cu toate astea, sociologii spun ca, pe termen lung ar trebui sa ne asteptam la o diminuarea acestei practici. Tot mai multi tineri nu cred in acele.efecte miraculoase.

In functie de experientele de viata si de credintele noastre, fiecare alege sa creada sau nu. Insa atentie la extreme! Este foarte important sa nu devenim foarte supersticiosi. Insa nici foarte sceptici nu e bine. Miracol sau nu, traditia descantecului de deochi face parte din societatea nostra. Si, ce-i drept, este mult mai raspandit in societatile rurale.

 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL: Misterul descantecului de deochi