Antena Meniu Search
x

OBSERVATOR SPECIAL! Mosna, un sat sasesc autentic

O bucatica din aceasta Romanie necunoscuta romanilor este satul Mosna din Sibiu. Daca ati auzit de el, felicitari! Daca n-ati auzit, auziti acum. Este un sat sasesc autentic, care a ramas cu tot cu case undeva in trecut. Cam prin 1700. E un sat unic in Romania si in lume din toate punctele de vedere

Vezi și

Oare cum ar fi daca oamenii ar trai 300 de ani? Plictisitor, ar spune unii. Perfect, ar spune altii. Cert e ca am fi trait mult mai mult decat casele noastre, care ar fi strivite sub greutatea anilor. Nu si in Mosna. Aici, sasii de acum 300 de ani ar putea trai bine si astazi, chiar in casele pe care le-au construit pe vremea lor. Intr-una din aceste case-monument locuieste Romulus Diac. Numele nu-l recomanda ca fiind sas, dar traieste ca unul. "Sunt mandru ca locuiesc in cea mai veche casa din comuna, plus sunt mandru ca sura in fata curtii e specifica si nu exista aproape nicaieri", a spus barbatul.

Casa a fost construita in 1724. Anul a fost sculptat de primul proprietar pe o grinda de lemn. Si locuinta a ramas neschimbata, de atunci. Cu tot cu anexele asezate de sasii de acum trei secole. De altfel, cine a mai vazut azi o curte in care sura este in fata, iar casa pitita in spate?

Usor-usor, romanii s-au invatat cu gospodariile sasilor de demult. "Am cumparat curtea de la o familie de sasi plecata in Germania. Era in stilul asta cu sura la strada. Zgomotul de la sosea nu mai ajunge la noi praful. Ce a fost mai greu, sa ne obisnuim cu o curte atat de mare, cu casa pe mijloc, gradini in fata, gradini in spate", a spus un alt proprietar de astfel de casa.

Casele din Mosna mai au un secret. Portile facute special pentru vecini. Daca se certau, portile ramaneau inchise mult si bine. Astazi, reprezinta o poveste frumoasa pentru turistii straini care vin in Mosna. "Pana acum de la inceputul anului am avut in jur de 80-130 de turisti. Ultima oara am avut 26 de turisti din toata europa." s-a laudat Romulus.

Poate ca vor mai trece ani buni pana cand satenii din Mosna vor primi si grupuri de turisti romani. Nu-i nimic. Mai multe locuri pentru straini. Ei stiu sa recunoasca un loc unic in lume. De altfel, turistii sunt impresionati de cele mai simple lucruri.

Satul Mosna are toate sansele sa ramana la fel inca o suta de ani de-acum incolo. Localnicii se mandresc cu casele lor si au promis ca nu vor schimba nicio scandura.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » OBSERVATOR SPECIAL! Mosna, un sat sasesc autentic