Antena Meniu Search
x

Munca de acasă, gura de oxigen pentru introvertiți

Introverții s-au descurcat cel mai bine la munca de acasă, spun specialistii. Si-au îndeplinit sarcinile, dar au reusit să fie şi mai vocali, indiferent de părerea celorlaltti.

de Redactia Observator

la 08.06.2020, 14:30

Vezi și
  • 7 din 10 angajați români şi-ar dori să lucreze de acasă.
  • În această perioadă introvertiţii au devenit mai vocali.

Confortul casei, faptul că nu au fost fortati să socializeze si posibilitatea de a se exprima în scris si nu verbal, în mijlocul sedintei, de fată cu toată lumea, i-a făcut pe multi dintre anagajatii timizi să îsi recapete plăcerea de muncă.

La polul opus se află însă extroverții care au avut de suferit în această perioadă, iar lipsa socializării, a meetingurilor face to face și rutina de acasă i-a făcut să nu dea randament acasă.

Treptat, cu totii ne vom intoarce la viata normala de la birou. Iar asta presupune o perioada de readaptare pentru toti. Introvertitii ar trebui sa comunice mai bine nevoile lor legate de spatiul personal, iar extrovertitii ar trebui sa se bucure din nou de socializarea alaturi de colegi fără să încalce limitele unora dintre ei.

Iniţial munca de acasă era privită ca un avantaj pentru angajaţi, şi un. dezavantaj pentru angajator. Aici a intervenit surpriza. Pe anumite departamente chiar s-au obţinut rezultate foarte bune.

Oamenii au fost mai eficienţi şi productivi. Şi totul pare să ţină de temperamentul angajatului. Introvertiţii au avut parte de cea mai bună perioadă la locul de muncă de acasă.

Corina Diaconu, manager agentie recrutare: Cu siguranţă pandemia a creat sau a accentuat anumite comportamente. Cei care sunt introverţi cred că s-au simţit mult mai confortabil să fie singuri în intimitatea lor să nu mai aiba o legătură directă cu colegii ci intermediată de o cameră video sau de o aplicaţie online la celalalt pol există extrovertiţii care au avut de suferit in această perioadă pentru că ei sunt obişnuiţi să socializeze, să fie intre colegi, sa aiba sedinte sa impartaseasca idei.

Cristina Anculescu lucrează de 15 ani într-o corporaţie. Se consideră o fire extrovertită drept care ei i-a lipsit biroul, motiv pentru care s-a întors voluntar la munca în echipă. Apreciază însă şi beneficiile muncii de acasă.

Cristina Anculescu, manager companie: Avantajul principal al muncii de acasă a fost că poate am avut mai multe momente in care am putut să lucrez fără să fiu deranjată. Am avut acest tip de liniste in care am putut să creez mai multe lucruri. Am fost genul de angajat care mergea la birou pana a intervenit aceasta pandemie. Am revenit pe bază de voluntariat la birou.

Practic sunt două categorii de oameni. Cei care aşteaptă să se întoarcă la birou pentru că le-a lipsit contactul uman direct şi sunt ceilalţi care s-au obişnuit acasă şi au fost chiar mai productivi.

Mihaela Săhlean, psiholog şi psihoterapeut: Un introvert este adesea foarte constiincios, foarte meticulos chiar daca are un zid de timiditate si nu are o dorinta exploziva de a socializa. Nu au mai avut aceasta presiune a interactiunilor socilale, nu au mai avut aceasta anxietate, confortul de acasă, faptul ca au putut sa isi adune mai bine gandurile, ca au putut sa se concentreze mai bine.

Anca Baniţă, life &business coach: În primul rand acasa nu mai ai atatea intreruperi, intreruperea e unul dintre motivele cheie pt care oamenii nu sunt productivi. Atunci cand esti acasa si iti creezi un spatiu al tau in care sa lucrezi nu mai ai aceleasi intreruperi, nu mai vine colegul, nu mai vine seful, iti poti organiza altfel timpul.

În plus, studiile arată că în această perioadă introvertiţii au devenit mai vocali. Lucru confirmat şi de specialişti.

Anca Baniţă, life &business coach: Nu mai este aceeasi presiune, cand esti in spatele unui monitor parca te simti un pic mai confortabil sa spui lucruri pe care in mod normal nu le-ai spune.

Potrivit ultimelor studii, 7 din 10 angajați români şi-ar dori să continue să lucreze o bună parte din timp de acasă, chiar şi după relaxarea restricţiilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Declaraţii controversate de la BNR: "Nu vă mai așteptați să vă crească nivelul de trai". Credeţi că noi, statul sau împreună ar trebui să găsim soluţii pentru un trai mai bun?

Observator » Stiri sociale » Munca de acasă, gura de oxigen pentru introvertiți