Antena Meniu Search
x

Noile reguli de înmormântare bagă în sperieţi sătenii dintr-o localitate sibiană! "Tradiţia spune să-ţi ţii mortul în casă! Măcar dacă s-ar face o ..." (VIDEO)

Unele tradiții care sunt respectate de sute de ani atunci când cineva drag este înmormântat vor dispărea de acum.

Unele tradiții care sunt respectate de sute de ani atunci când cineva drag este înmormântat vor dispărea de acum. Asta pentru că o nouă lege interzice, printre altele, jelitul decedatului în casă timp de 3 zile. Aceeași lege spune și că îmbălsămatul este, potrivit noilor reglementări, obligatoriu. 

Înmormântările nu se mai fac de acum așa cum se făceau odinioară. Familia nu mai are 3 zile să-și plângă persoana iubită, îmbălsămatul este obligatoriu, iar decedatul nu poate fi ținut în casă până la înmormântare, conform datinii. Aceste reguli nu sunt greu de respectat la oraș, dar în mediul rural ele sunt o problemă. 

Oamenii de la sat nici măcar nu au o capelă în care să ducă trupul mortului. 

Este şi cazul localităţii Daia, judeţul Sibiu.

Sătenii spun că ar fi de acord cu ideea capelelor, dar la ei nu există aşa ceva şi nu au bani ca să-şi ducă morţii până la Sibiu sau Agnita, acolo unde este capelă. 

"Tradiţia spune să-ţi ţii mortul în casă! Măcar dacă s-ar face o capelă la biserică ...", spune plin[ de amărăciune o bătrânică.

Preotul satului le-a promis însă oamenilor că încearcă să ridice o capelă. 

Amenzile pentru cei care nu respectă legea în ceea ce priveşte înmormântarea - atât prestatorii de servicii funerare, cât şi familiile defuncţilor - sunt între 500 şi 10.000 de lei. 

Pentru a nu ajunge pe mâna unor escroci, cetăţenii vor putea găsi firmele de pompe funebre autorizate pe site-ul direcţiilor judeţene de sănătate publică.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » Noile reguli de înmormântare bagă în sperieţi sătenii dintr-o localitate sibiană! "Tradiţia spune să-ţi ţii mortul în casă! Măcar dacă s-ar face o ..." (VIDEO)