Antena Meniu Search
x

SPECIAL!!!Numarul soferilor care isi neglijeaza pneurile a crescut cu 25%

Masina nu inseamna numai confort, ci si o gramada de cheltuieli. Fiecare piesa costa, combustibilii se scumpesc periodic, iar cauciucurile trebuie schimbate in functie de anotimp

Vezi și

Soferii au, insa, alte prioritati. Benzina este pe primul loc. Urmeaza piesele si abia la urma cauciucurile. Sa nu credeti ca doar romanii isi schimba pneurile doar cand nu mai pot circula cu ele. La fel procedeaza italienii, spaniolii si - culmea - nemtii. Bineinteles, cei care au venituri substantiale sunt foarte grijulii cu rotile lor. Le fac presiunea in mod regulat, le schimba dupa cum scrie la manual si, bineinteles, nu iau in calcul posibilitatea de a-si cumpara cauciucuri second-hand.

"Le schimbam cu mult timp inainte de a ajunge la termenul de valabilitate si de uzura lor morala pentru siguranta mea si a celor din trafic", spune un client service.

La nivel declarativ, toti romanii sunt grijulii cu pneurile lor, insa sunt si soferi care recunosc ca folosesc pneurile pana la capat.nUn cauciuc uzat este periculos nu doar pentru sofer, ci si pentru ceilalti conducatori auto. "Creste distanta de franare si masina isi pierde din stabilitate", spune un angajat service.

Cum ne dam seama ca este timpul sa schimam un cauciuc vechi? "Anvelopa are un indicator de uzura, iar cand acesta ajunge la 3, 4 milimetri recomandam schimbarea anvelopei".

O anvelopa noua este mai groasa, asa ca markerul va arata opt milimetri adancime. In cazul unui pneu uzat, grosimea se injumatateste. Cei care uita sa mai treaca pe la service au probleme cu politia rutiera.

"Conducerea unui autovehicul avand anvelopele uzate constituie contraventie si este sanctionata de legislatia rutiera cu o amenda cuprinsa intre patru si cinci puncte adica 300 si 375 lei, dar si retinerea certificatului de inmatriculare", a anuntat Ioana Stancu, purtator de cuvant Politia Rutiera Bucuresti.

Consecintele folosirii pneurilor uzate se vad. cu ochiul liber. Masini care derapeaza, se ciocnesc ca bilele de biliard sau aluneca pe asfalt uscat. Prea uzate sau umflate necorespunzator, anvelopele genereaza si o crestere a consumului de carburant. Intr-un singur an, nu mai putin de 3,9 milioane de litri de carburant sunt consumate de soferii europeni din aceasta cauza. Cantitate suficienta unui sofer pentru conduce timp de 6.500 de ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » SPECIAL!!!Numarul soferilor care isi neglijeaza pneurile a crescut cu 25%