Antena Meniu Search
x

Video O celebră clădire de 19 etaje din Bucureşti, care a costat 60 milioane euro, trebuie demolată. Cât ar costa întreaga operaţiune

Coloşi cu zeci de etaje au devenit clădiri-fantomă ale Capitalei. Cathedral Plaza şi Millenium Business Center sunt două dintre clădirile care zac nefolosite de mai bine de zece ani. Una în aşteptarea demolării, alta în aşteptarea consolidării. În ambele cazuri nu s-a întâmplat nimic. Investiţii de milioane de euro au rămas doar de decor. 

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 15.04.2022, 21:17

Vezi și

Investiţii de milioane de euro sunt lăsate de izbelişte în centrul Capitalei. 

Este şi cazul clădirii Cathedral Plaza, un bloc construit lângă Catedrala Sfântul Iosif. Construcţia lui a început în 2007 şi a durat 6 ani, timp în care Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti a dat în judecată proprietarul. Motivul? Clădirea imensă a afectat structura de rezistenţă a lăcaşului de cult. 

Acum 10 ani, instanţa a decis că autorizaţia de construcţie emisă de Primăria Capitalei este nulă şi a cerut demolarea ei. 

Andreea Milea, reporter Observator: 60 de milioane de euro a costat ridicarea acestui colos de 19 etaje. Demolarea lui presupune costuri de 20 de milioane de euro. Dacă se va intampla, acest lucru va însemna pagube financiare de 80 de milioane de euro. O procedura care va dura un an, chiar un an jumate. 

Pe acelaşi subiect

În paralel, proprietarul clădirii cere primăriei să legalizeze clădirea. Primăria Capitalei a autorizat și aprobat acest proiect imobiliar începând cu anul 2000. Din punctul nostru de vedere, PMB are obligația de a legaliza clădirea.

Lucrurile bat pasul pe loc de când primar al Capitalei era Sorin Oprescu. O expertiză a arătat că demolarea clădirii va afecta structura de rezistenţă a Catedralei Sf. Iosif. Aşa că nu s-a mai făcut nimic. Acum, Primăria spune că are nevoie de avizul Ministerului Culturii pentru a demola clădirea, în condiţiile în care Catedrala Sf Iosif este monument istoric. 

Lipsa de acţiune a primăriei a atras si o plângere la CEDO din partea Arhiepiscopiei Romano-Catolice, însă a fost respinsă. Inclusiv Sfântul Scaun a reacţionat în 2016 şi a numit Cathedral Plaza "monument al corupţiei"

Un alt monument... al nepăsării, este în cartierul armenesc din mijlocul Capitalei - Turnul Millenium Bussines Center, alt colos lipit de un lăcaş de cult. În 2009, după doar 4 ani de funcţionare, turnul a luat foc după ce un panou publicitar amplasat la etajul 15 a facut scurt circuit. De atunci, turnul nu a fost reparat şi a rămas pe post de muzeu. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Zgârie-norii Capitalei, turnurile-fantomă din oraş

Pe hârtie, planurile de consolidare ar trebui să fie realizate până la finalul anului. 

Paznic: Cine să lucreze? E conservată mai mult. Dacă nu e nimeni, nici muncitori. 

Reporter: Păziţi, practic, o clădire goală. 

Lăsat de izbelişte, turnul afectează structura de rezistenţă a bisericii Armeneşti. 

Emil Ivănescu, preşedinte Ordinul Arhitecţilor: Sunt diverse probleme. Din păcate majoritatea cladirilor de genul acesta sunt blocate in zona juridica. Până nu se soluţionează, multe clădiri, inclusiv cele de patrimoniu nu numai cele noi, rămân exact in stadiul in care le vedeţi. 

Proprietarul imobilului spune că blocul nu este abandonat. Doar "conservat". 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » O celebră clădire de 19 etaje din Bucureşti, care a costat 60 milioane euro, trebuie demolată. Cât ar costa întreaga operaţiune