Video Bloc-simbol din Ploieşti, demolat pentru că aşa au votat cetăţenii. Locatarii nu vor însă să plece din apartamente
Un bloc-simbol al Ploieştiului va fi demolat. Primăria Ploiești şi-a întrebat cetăţenii dacă vor ca blocul cu şapte etaje din centrul oraşului să fie dărâmat. Mai bine de 70% dintre ei au răspuns că da. Asta în timp ce locatarii, în mare parte pensionari, cer să fie lăsați să își trăiască, în liniște, bătrânețile.
Ion, locatar: Va trebui să o iau de la capăt, nu? Iar cu parchet, iar cu gresie, iar cu faianță, cu deranj, cu renovări.
Rămași singuri, în loc să își ducă bătrânețea în liniște, zeci de pensionari din blocul cu 7 etaje din centrul orașului trăiesc cu spaima în casă.
Anica, locatară: Noi nu suntem de acord cu demolarea lui. La cutremurul din 77, nu am avut absolut nicio crăpătură.
Anica și Ion locuiesc încă din anii '90 în blocul din centrul orașului. El - fost strungar, iar ea - economist, se simt acum neputincioşi în faţa deciziei de demolare: aici şi-au întemeiat o familie şi şi-au crescut copiii.
- Tramvaie blocate zeci de minute pe şoseaua Progresului, după ce bucăţi dintr-o clădire s-au prăbuşit pe şine
- Fosta fabrică de sticlă, simbolul oraşului Turda, a fost pusă la pământ la 100 de ani de la înfiinţare
- Tentativă eşuată de demolare la Dej. Explozia doar a înclinat clădirea din fostul combinat, însă a spart...
Anica și Ion: Am muncit o viață întreagă să avem o locuință și acum să ne trezim la bătrânețe că n-avem unde sta.
Blocul a fost construit în anii '60, între cele mai importante repere ale orașului - Primăria, Catedrala și Piața.
Lucian Vasile, Asociație Dezvoltare Urbană: A fost o primă etapă de reconstrucție a zonei din centrul orașului, ca urmare a tuturor distrugerilor petrecute începând cu 1940.
Magdalena Trofin, viceprimar: 70% din respondenții sondajului au dorit o reamenajare a zonei respective și regândirea zonei prin desființarea blocului cu 7 etaje.
Primăria spune că blocul nu e sigur în cazul unui cutremur
Magdalena Trofin, viceprimar: Este un bloc care, din păcate, fără consolidări prezintă un risc foarte mare.
Şi promite să nu îi lase pe drumuri pe cei peste 200 de locatari. Le va da o nouă locuință, într-un bloc ce se va construi la aproape un kilometru distanță.
Magdalena Trofin, viceprimar: Tot conceptul este al reconstruirii acestui centru al Ploieștiului.
Blocul din centrul orașului nu este, însă, singurul care ridică semne de întrebare. În zona de vest a orașului se află cea mai înaltă clădire de locuințe ridicată în oraș. Construit în anul 2010, blocul este în continuare nelocuit. Motivul? Construcția ar fi înclinată.
Lucian Vasile, Asociație Dezvoltare Urbană: Este, dacă nu mă înșel, primul proiect imobiliar major pentru zona de periferie din Ploiești.
Localnic: Sunt atâtea persoane care nu au unde locui. Măcar dacă ar fi folositor.
Localnic: E construit strâmb.
Localnic: Dacă nu e bine construit și nu are siguranță nu poate fi locuit.
Dezvoltatorul imobiliar numește, însă, zvonurile privind viciile de construcție ca fiind nefondate și dă asigurări că blocul ar fi sigur pentru eventualii locatari.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰