Antena Meniu Search
x

Ora de vară 2022. Când se schimbă ora şi cum se dau ceasurile

Săptămâna aceasta, România trece la ora de vară. Ca în fiecare an, schimbarea are loc în ultimul weekend din luna martie - adică în noaptea de sâmbătă, 26 martie 2022, spre duminică, 27 martie 2022. Atunci, ceasurile se dau înainte cu o oră şi ora 3:00 devine ora 4:00, adică dormim mai puţin.

de Redactia Observator

la 21.03.2022, 16:29

Ora de vară 2022 - ceasurile se dau înainte
Ora de vară 2022 - ceasurile se dau înainte - Shutterstock

Ora de vară 2022. Românii se pregătesc să dea ceasurile înainte cu o oră în noaptea de sâmbătă, 26 martie, spre duminică, 27 martie.

România dă ceasurile înainte cu o oră. Cea mai scurtă zi din an

Astfel, ultima zi din această săptămână devine cea mai scurtă din an, având doar 23 de ore, iar oamenii vor dormi mai puţin.

Diferenţa dintre ora oficială a României şi Timpul Universal (GMT) va fi de trei ore, față de două ore - cum se întâmplă când e valabilă ora de iarnă. Odată cu introducerea orei de vară, oamenii se vor bucura mai mult de lumina naturală a Soarelui. Ora de vară rămâne valabilă până în ultimul weekend din luna octombrie.

Pe acelaşi subiect

Cum a fost introdusă ora de vară

Folosirea orei de vară este atribuită lui George Vernon Hudson, un entomolog neozeelandez, care a susţinut că ar avea nevoie de mai multă lumină pentru a studia insectele şi a venit cu această idee în 1895. Schimbarea orei a fost aplicată, pentru prima dată, în timpul Primului Război Mondial, în 1916, de câteva țări din Europa. Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând cu anul 1916 (între 30 aprilie — 1 octombrie).

Au urmat britanicii, ce au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai — 16 octombrie), apoi Belgia, Danemarca, Franța, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. În România, schimbarea orei de vară a fost introdusă prima dată în anul 1932. La nivelul Uniunii Europene, trecerea la ora de vară se face similar în toate statele, în aceeași zi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Ora de vară 2022. Când se schimbă ora şi cum se dau ceasurile