Antena Meniu Search
x

Video Ora de vară 2023. Schimbarea resimţită de mulţi când se dau ceasurile înainte: "Mă afectează destul de mult"

Se schimbă ora la noapte. Adică dăm ceasurile înainte cu o oră, astfel încât ora 03.00 devine ora 04.00. Vom dormi mai puţin, iar specialiştii spun că organismul uman are nevoie de vreo două săptămâni ca să se adapteze la această schimbare. Cei mai afectaţi vor fi oamenii care au deja probleme cu somnul. Este şi unul dintre motivele pentru care Comisia Europeană a propus să renunţăm la aceste schimbări. Rămâne de văzut dacă şi când se va aplica această decizie. 

Greta Neagu
de Greta Neagu

la 25.03.2023, 20:16

Vezi și

La noapte, România trece la ora de vară. 26 martie este şi cea mai scurtă zi din an, de doar 23 de ore. "Ora 03:00 se va transforma în ora 04:00 odată ce vom da ceasurile cu o oră înainte. Odată ce vom da ceasurile cu o oră înainte vom dormi mai puţin în această noapte de 25 spre 26 martie. Specialiştii spun că prin trecerea la ora de vară se doreşte să ne bucurăm mai mult timp de lumina naturală pentru activităţile cotidiene", spune Greta Neagu, reporter Observator. 

Se schimbă ora. Cum e afectat somnul

"Sunt foarte multe persoane care se bucură că au o oră în plus de lumină pentru că lumina naturală este extraordinar de benefică pentru starea de spirit şi poate să crească ritmul şi nivelul de energie", a explicat Cecilia Ardusătan, psiholog. 

Pe mulţi, schimbarea orei îi dă, însă, peste cap. "Mă afectează destul de mult. Îmi iau medicamentul la o oră fixă, de ani de zile. Când se schimbă ora nu mai ştiu când să iau medicamentul, ce să fac", mărturiseşte o femeie.

Pe acelaşi subiect

Trecerea la ora de vară 2023

Dincolo de organizarea activităţilor, trecerea la ora de vară poate afecta programul de somn al multor persoane, atrag atenţia specialiştii. "Poate afecta producţia de melatonină. Melatonina este responsabilă cu reglarea somn - veghe. Deci putem să adormim mai greu sau să nu reuşim să rămânem adormiţi. Noi pierdem o oră de somn şi acest aspect ne poate face să ne simţim mai obosiţi, să ne simţim mai iritaţi, să avem mici probleme de concentrare", adaugă Cecilia Ardusătan, psiholog.

Ora de vară a fost introdusă, prima dată, în România, în 1932. Comisia Europeană a luat în calcul, în 2018, să renunţe la schimbarea orei şi milioane de cetăţeni care au participat la consultările publice au susţinut această idee. Un an mai târziu a fost aprobată, însă din cauza pandemiei de COVID-19 şi a războiul din Ucraina s-a amânat punerea în practică a deciziei. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Ora de vară 2023. Schimbarea resimţită de mulţi când se dau ceasurile înainte: "Mă afectează destul de mult"