Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Orașul din România care e devenit o "nebuloasă". Nu are primar din 2022 și nimeni nu știe ce să facă

Municipiul Lugoj, al doilea ca mărime din județul Timiș, se confruntă cu o situaţie unică în țară. Atât de specială încât nici legea nu prevede o situaţie similară. Din 2022 nu are primar, iar după alegerile locale din iunie a rămas, pe rând, fără cei care puteau să asigure conducerea primăriei. Acum, cetățenii nu ştiu cine îi conduce, iar edilul ales habar nu are cine îi va preda mandatul. Funcţionarea Primăriei Lugoj este asigurată în acest moment de secretarul general.

de Iulia Pop

la 03.10.2024 , 17:41

La Lugoj, jocul pare simpu: primarul ales în 2020 îşi pierde mandatul la jumătatea sa. Preia atribuţiile viceprimarul numărul 1, care după alegeri, îşi dă demisia. Urmează viceprimarul numărul 2, care de la 1 octombrie a stabilit că e prea mult pentru el şi pleacă. Rămas singur, secretarul instituţiei nu are cum să ajute pionii, adică cetăţenii. Şah mat. Lugojul pierde! 

Nici măcar în lege nu este prevăzută o situaţie ca asta, spune secretarul primăriei, care nu are cum să preia atribuţiile de primar. El nu poate semna ordine de plată pentru salarii şi utilităţi, aşa că angajaţi instituţiei şi asistenţii persoanelor cu dizabilităţi pot rămâne acum fără bani. 

"Este o crasă iresponsabilitate a actualilor aleşi locali. Personal, nici nu ştiu ce caută în politică, dacă nici atâta minimă responsabilitate nu au să înţeleagă că, în definitiv, au şi nişte obligaţii care ţin de buna funcţionare a municipiului şi faţă de cetăţenii care i-au votat. Funcţional, oamenii ăştia îşi iau banii, inclusiv în această lună, până termină din mandat", a declarat Mihai Ritivoiu, prefectul județului Timiș.

Vezi și

Şi lugojenii sunt bulversaţi. 

Pe acelaşi subiect
  • "Nu se ştie, o nebuloasă. Laşitate! Fugă de răspundere"
  • "Din iunie, după alegeri, au taiat-o. E stilul ăla, îmi iau jucăria, că mă supar, şi plec, ca la grădiniţă"

Învestirea primarului şi a Consiliului Local se face în instanţă şi nu poate fi urgentată. Sunt proceduri clare, iar prefectul poate convoca şedinţa de învestire doar după ce Judecatoria Lugoj validează toate mandatele consilierilor locali. Primarul intra în exerciţiu doar după depunerea jurământului.

"Au fugit toţi, dând dovadă de laşitate şi iresponsabilitate. Nu ştiu cine va face predarea, cum se va proceda, dar ştiu un singur lucru, că după momentul preluării, care va fi conform legislaţiei, nu cum vrea unul şi altul, îmi voi asuma în totalitate răspunderea pentru desfăşurarea activităţii", a declarat Călin Dobra, primarul ales al Lugojului.

Iulia Pop Like

Îmi place să știu. Pun întrebări, și cer, imperios, răspunsuri! Îmi place să ascult. Sincer, uneori de atât e nevoie! Îmi place să scriu. Sunt perfecționistă și “lupt” pentru fiecare cuvânt din știre! Îmi place să zâmbesc.

Întrebarea zilei
Credeți că scrisul de mână are beneficii care nu pot fi înlocuite de tehnologie?
Observator » Ştiri sociale » Orașul din România care e devenit o "nebuloasă". Nu are primar din 2022 și nimeni nu știe ce să facă