Antena Meniu Search
x

Închiderea unităților de învățământ până la toamnă pune în dificultate numeroși părinți

Decizia amânării deschiderii şcolilor îi îngrijoreză pe părinţi. Din 15 mai, nu vor mai avea cu cine să-şi lase copiii. De zile libere plătite beneficiază doar pe durata stării de urgenţă. Pentru vacanţa de vară, Guvernul nu are soluţii.

de Redactia Observator

la 29.04.2020, 20:44

Vezi și
  • Cele mai multe unități de învățământ rămân închise până la toamnă.
  • Părinții primesc indemnizații pentru a sta acasă pe perioada stării de urgență.

Aşa că fiecare se desurcă cum poate. Părinţii nu au alternative nici în mediul privat. After-school-urile, grădiniţele sau creşele private rămân şi ele închise până la toamnă.

De două luni, de când s-au închis grădiniţele, Vlad e în vacanţă. Şi mai are încă trei luni.

Adina Mungescu, mamă: Abia se obișnuise să meargă la grădiniță. A durat cam două luni până am putut să îl las cu inima împăcată și acum, că totul intrase pe un făgaș normal, s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Devine din ce în ce mai problematic acest stat acasă, pentru că se plictisește și îl înțeleg.

Părinţii se tem că nu mai pot munci prea mult de acasă.

Adina Mungescu, mamă: Lucratul de acasă pentru mulți dintre noi e un lux pe care nu ni-l permitem. E foarte greu să faci tot ce ai de făcut de acasă.

Milioane de familii din toată ţara se află în aceaşi situaţie. Anunţul că şcolile şi grădiniţele rămân închise până la toamnă i-a făcut pe mulţi să se întrebe: ce fac cu copiii? Legea prin care un părinte poate rămâne acasă şi primeşte o indemnizație de 75% din salariul de bază este valabilă doar în starea de urgenţă. Pentru perioada ulterioară, nimeni nu are soluţii.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Adina Mungescu, mamă: Momentan nu avem o soluție. Nu are bunici în București. Am luat în calcul varianta de a găsi o bonă, dar e foarte complicat. E greu să ai încredere că persoana care îți intră în casă e complet sănătoasă.

Aleşii promit să corecteze legea în Parlament săptămâna viitoare.

Florin Roman, PNL: Practic, pe perioada 15 mai - 12-15 iunie, în funcţie de clasele în care învaţă copiii, acest ajutor va fi acordat în continuare părinţilor.

Marius Budai, PSD: În perioada vacanţei, nu. Aici, noi am căutat să reglementăm perioada şi efectele pandemiei.

Legea nu se aplică şi pe perioada vacanţei de vară, astfel că părinţii trebuie să găsească alte soluţii. Asta în condiţiile în care grădiniţele, creşele şi after-school-urile care reprezentau altă dată o soluţie pentru părinţi, vor rămâne închise până la toamnă.

Decizia privind ridicarea stării de urgenţă va fi luată săptămâna viitoare. Tot atunci, autorităţile spun că vor veni cu soluţii pentru fiecare sector care va fi afectat în continuare de restricţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Închiderea unităților de învățământ până la toamnă pune în dificultate numeroși părinți