Antena Meniu Search
x

Video Pensionarea anticipată a devenit sport naţional pentru români

Pensionarea anticipată a devenit sport naţional. Anul trecut, aproape jumătate dintre cei care au ieşit la pensie nu aveau vârsta necesară. Explicaţia? Venitul obţinut din pensie e unul mai sigur, spun specialiştii, în condiţiile în care, pe timp de pandemie, mulţi au rămas fără locuri de muncă.

de Redactia Observator

la 01.04.2021, 20:41

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Femeie: 36 de ani plus grupa de muncă şi ca vârstă am aproape 58

Este calculul pe care mulţi români trecuţi de 50 de ani şi-l fac pentru a ieşi mai repede la pensie. Asta pentru că, pentru ei, ofertele de pe piaţa muncii sunt tot mai puţine şi prost plătite.

310 mii de români au ieşit la pensie în anul 2020. Dintre aceştia, 190 de mii au decis să se pensioneze anticipat. Femeile s-au pensionat la 59 de ani, iar bărbaţii - la 60 de ani. Asta în condiţiile în care vârsta de pensionare pentru femei e de 63 de ani, iar bărbaţii ies la pensie la 65 de ani.

Mariana Kneisner, Blocul National Sindical: Pandemia e cea care a provocat această decizie a angajaților de a se pensiona anticipat prin faptul că foarte multe locuri de muncă s au pierdut.

Femeie: Mi se pare fairplay că atunci când prind momentul să se rezolve problemele.

Şi legislaţia a permis unor categorii de angajaţi să iasă mai repede la pensie.

Daniel Baciu, șef casă de pensii: Mă refer la industria de armament, la industria construcțiilor navale. Au beneficiat de această reducere față de vârstă standard de pensionare.

Cei care vor să iasă la pensie anticipat trebuie să respecte câteva condiţii: să lucreze stagiul de cotizare, adică 35 de ani, la care se adaugă cel puţîn 8 ani. Dacă anii sunt mai puţini, pensionarul e penalizat la punctul de pensie, cu până la 0.5%.

Raluca Turcan, ministrul muncii: Sunt opțiuni individuale pe care noi nu ar trebui să le comentăm. intenționăm să gândim și anumite bonificații în calculul pensiei pentru cei care optează să lucreze până la o vârstă mai înaintată.

În 2020, am avut cu 48 de mii mai mulţi pensionari faţă de anul precedent.

Daniel Baciu, șef casă de pensii: Sunt condiții mai favorabile de ieșire la pensie pentru că nu uitați că în sept 2020 a avut loc o majorare a punctului de pensie cu 14%.

Pensia medie a urcat de la 1247 de lei în 2019, la 1600 de lei în martie 2021. Cele mai mari pensii sunt în sectorul 1 al Capitalei. Aici, pensia medie ajunge la 2.348 de lei. La polul opus se află Botoşaniul, unde pensia medie e de 1.271 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Pensionarea anticipată a devenit sport naţional pentru români