Antena Meniu Search
x

Video Reportaj cu camera ascunsă: Poveştile nespuse din spatele afacerilor cu flori. Cât de legal sunt câştigaţi banii în domeniu

Vorbim în continuare despre o afacere înfloritoare, mai ales în zi de sărbătoare. Florile. Însă nu oricine poate face bani din flori în România. Este o afacere cu circuit închis, în care nu sunt primiţi intruşi. Nimeni din industria florilor nu vorbeşte deschis despre mafie, şpăgi sau protecţia autorităţilor. Reporterii Observator au mers, cu camera ascunsă, pe drumul florilor, un drum la limita dintre lege şi "bunăvoinţa" instituţiilor statului. 

de Redactia Observator

la 13.02.2022, 20:30

Vezi și

Marian este distribuitor de flori. De 3 ori pe săptămână, aprovizionează sute de florării din Bucureşti. L-am întrebat cât de greu este să îţi deschizi o afacere în domeniu. A râs. Nu e pentru oricine. Piaţa este sufocată, iar costurile sunt extrem de mari. Mai mult, trebuie să ai grijă să nu deranjezi "veteranii."

Sabin, florar: Întotdeauna când vine unul nou se uită lumea urât la el. Întotdeauna.

Problema la vânzare este că, dacă ea ia marfa mai bună şi la un preţ mai bun, ea îi dărâmă pe ăia de acolo. Ea câştigă ban la ban. 

Primul pas, prima piedică. Un spaţiu deja amenajat este aproape imposibil de găsit. Marian ştie pe cineva care vrea să renunţe la florăria pe care o are în centrul oraşului. Însă nu oricum. 

Pe acelaşi subiect

Marian: E şi zona bună şi nu dă la oricine. Păi ăia de acolo s-au rugat să îi dea şi 50.000, şi 100.000 de euro. Nu dă la oricine.

Reporter: Trebuie prin cineva?

Marian: Da. Păi câţi nu şi-ar dori spaţiul ăla. E greu.

Greu şi scump

Mult mai ieftin este un chioşc. Chiria este extrem de mică. 5 lei pe zi, adică 150 de lei pe lună. Cât un buchet de flori. Să găseşti un chioşc liber este însă o misiune imposibilă.

Sabin, florar: Nu ştiu unde mai găsiţi un loc bun la colţurile de stradă. Toate intersecţiile sunt ocupate. 

Florăreasă:  Pe ăsta îl avem de 40 de ani.

Reporter L-aţi moştenit?

Florăreasă: Da. 

Dacă nu moşteneşti, ai nevoie de... "o pilă". 

Florăreasă: Uite, ăla nu e florar, nu trebuia pus aici. L-a pus primăria, că a dat un pumn de aur. Eu sunt aici de 27 de ani. Dacă nu ai bani, nu faci nimic. 

Nici aprovizionarea nu e floare la ureche. 

Fiul florăresei: Şi aici e o mafie, să ştii. Nu e chiar aşa uşor. Tu ai acum 30.000 de euro şi vrei să aduci un tir de flori. Unde îl vinzi? Du-te pe piaţă să vezi cum vine ANAF-ul şi te ia în secunda numărul unu. Numai pe tine. E o mafie şi aici. Ai relaţii, stai pe piaţă. Nu ai relaţii, nu stai pe piaţă. 

Florarii susţin că importul de flori este "confiscat". Nu de stat, ci de "investitori" protejaţi de stat. În piaţă, oamenii vorbesc despre o "regină" a mafiei florilor.  

Fiul unei florărese: Nu vine niciun control la ea. Nu vine nimeni să se ia de ea. Nu comentează nimeni în faţa ei. Ai înţeles? Are engros.

Reporter: În Bucureşti?

Fiul unei florărese:  Nu. În Afumaţi. E cea mai puternică. Aduce tot ce vrea, face ce vrea.  I-a cunoscut pe toţi, a văzut cum fac şmecheriile toţi şi s-a băgat ea. 

Olanda este principalul furnizor. Din Ţara Lalelelor mai aducem lăcrămioare, orhidee şi liliac. Alte flori vin din Turcia, Italia, Spania sau Grecia. Importăm şi din Chile - patria bujorilor, Ecuador, Kenia, Etiopia sau Africa de Sud, locul trei în producţia mondială de trandafiri. Un camion de flori adus din Olanda până în România costă 9.000 de euro. Cu avionul, costurile de transport se triplează. 

Reporter: Cine le aduce?

Florăreasă: Dealerii care au bani mulţi. 

Reporter: Sunt aceeaşi care se ocupă de transporturile astea?

Florăreasă: Da, mamă. 

Reporter: Jumătate pe acte, cum se descurcă şi ei. Asta-i viaţa.

Preţul unui fir diferă de la o sărbătoare la alta

De la intrarea în ţară până să fie prinse în buchet, florile se scumpesc şi de 10 ori. Un fir de trandafir pleacă de la distribuitori cu preţuri cuprinse între 2 şi 6 lei. În florării ajunge şi 25 de lei. O lalea costă 2 lei engros şi 10 lei la chioşc. Primăvara, preţurile înfloresc. 

Reporter: De exemplu, Ziua Femeii, 8 martie. 11.47 De câte ori mai scumpe?

Florăreasă: De două ori, de trei ori. Acum, de exemplu, iei trandafirul cu 5 lei în engros. Se apropie Ziua Îndrăgostiţilor. Fără 7 lei nu cred că o să se dea.

Reporter: Cresc preţurile?

Florăreasă: Explodează. Aşa e cu sărbătorile.

La toate astea se adaugă dările către stat.

Marilena David, florar: În momentul de faţă, dacă un trandafir ar pleca pe zero lei din Ecuador, în România ar ajunge să coste 6 lei doar din taxe şi impozite. 

Şi cum evenimentele private au fost restricţionate în ultimii doi ani, micile florării au pus... profitul în cui.

Manole Nistor, patron florărie:  Înainte de pandemie, se câştiga undeva la 7.000 de lei, 8.000 de lei, 5.000 de lei într-o zi bună. Acum câteva zile chiar a trebuit să plecăm acasă pe zero, absolut nimic. Nici măcar un leu încasare.

La polul opus sunt lanţurile de florării, cu un volum mare de vânzări.

Nicu Bocancea, patron florării: Cumpărăm minim un tir de 40 de tone în fiecare săptămână. Dacă avem evenimente, se nimeresc şi două tiruri de flori. 

Industria florilor din România înseamnă aproape o mie de firme, cu o cifră de afaceri însumată de peste 100 de milioane de euro pe an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Reportaj cu camera ascunsă: Poveştile nespuse din spatele afacerilor cu flori. Cât de legal sunt câştigaţi banii în domeniu