Antena Meniu Search
x

Revoluţia salariilor aruncă ţara în aer. Milioane de salariaţi duca mai puţini bani acasă, ministrul muncii spune că se ştia despre scăderi

Este Revoluţia salariilor. Peste două milioane de români care lucrează în privat vor pleca luna asta cu mai puţini bani acasă.

Vezi și

Este Revoluţia salariilor. Peste două milioane de români care lucrează în privat vor pleca luna asta cu mai puţini bani acasă, anunţă nu doar sindicaliştii, ci şi antreprenorii. La stat, zeci de mii de funcţionari ar urma să aibă venituri mai mici cu până la 40 la sută.

Printre ei, poliţişti, grefieri sau personalul auxiliar din şcoli sau spitale. În prima conferinţă de presă de la ministerul Muncii, Olguţa Vasilescu spune că se ştia despre unele scăderi. Se referă însă la bugetarii de lux. Celor care au intrat în panică le transmite să aştepte fluturaşul. 

Haosul de pe piaţa salarială nu se vede la Ministerul Muncii. Lia Olguţa Vasilescu a încercat să clarifice efectele Revoluţiei Fiscale.  Asta nu linişteşte, însă, 5 milioane de salariaţi. Chiar dacă salariul minim a crescut la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie, veniturile a zeci de mii de români au scăzut o dată cu plafonarea sporurilor şi transferul contribuţiilor sociale în sarcina angajaţilor. 

Toate categoriile profesionale sunt afectate. Primul fluturaş de salariu primit după Revoluţia fiscală l-a lăsat pe un un muncitor din Piteşti mai sărac. Luna trecută, bărbatul a primit puţin peste 3.200 de lei. Acum, a luat mai puţin de 2700 de lei. 

Pe acelaşi subiect

Scăderi sunt şi în Poliţie. Personalul din administraţie e puternic afectat, spun sindicaliştii.

În administraţie, sunt peste 22.000 de funcţionari cărora le scad salariile, spun sindicaliştii. Iar pierderile sunt dramatice, de până la 40% chiar. De exemplu, grefierii cu vechime mai mare de 15 ani vor pierde sume de până la 500 de lei. Peste 15.000 de angajaţi din învăţământ, personal didactic şi nedidactic, pierd şi ei până la 400 de lei. 

Salariile brute a 8.000 de poliţişti scad, în medie, cu 400 de lei. Sindicaliştii spun că în sănătate, personalul TESA, în special, sau angajaţii de pe secţiile de psihiatrie, TBC sau infecţioase, unde existau sporuri mari, vor pierde până la 40% din venituri. Pierd şi angajaţii din ministere, în special cei cu funcţii de conducere. Un director general din ministerul de Externe, de exemplu, va avea venitul diminuat cu peste 3.000 de lei. 

Şi cei din mediul privat aşteaptă cu emoţie salariile. 

Revoluţia a adus şi creşteri salariale. De exemplu, un medic primar de gradul 5 dintr-un spital de stat a luat luna trecută aproape 6.000 de lei salariu. Luna aceasta va încasa aproape 8.000 de lei. Iar de luna viitoare ar putea câştiga peste 15.000 de lei. Un profesor cu mai mult de 25 de ani vechime a câştigat luna trecută aproape 3.000 de lei, iar luna aceasta va câştiga în jur de 3.500 de lei. Venituri mai mari au şi demnitarii. 

Cei mai mulţi dintre bugetari sunt profund nemulţumiţi şi pregătesc proteste ample. Chiar şi procese în instanţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Revoluţia salariilor aruncă ţara în aer. Milioane de salariaţi duca mai puţini bani acasă, ministrul muncii spune că se ştia despre scăderi