Antena Meniu Search
x

Video Românii renunţă la mielul de Paşte, din cauza preţului ridicat. Costul pe kilogram estimat de crescători

Scump la preţ, scump şi la vedere. Anul acesta vom scoate mai mulţi bani din buzunar pentru carnea de miel de pe masa de Paşte. Crescătorii preconizează că preţul pe kilogram se va ridica la 40-45 de lei. În aceste condiţii, mulţi români ar putea renunţa la tradiţie, înlocuind carnea de miel cu cea de pui sau curcan. 

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 01.04.2022, 20:22

Vezi și

Daniel are o fermă cu peste 2.000 de oi, iar de aproximativ două săptămâni, în ţarcurile special amenajate au apărut deja mieii. Până la Paşte vor ajunge să cântărească 20 de kilograme, dar se teme că nu va reuşi să-i vândă. Preţul e mai piperat decât anul trecut din cauza scumpirilor în lanţ la energie electrică, combustibil şi furaje. 

Daniel Pop - fermier: Daca ne gandim, la noi la ferme, in primul rand furajele s-au scumpit enorm.

S-au scumpit undeva in jur de 30-35%.

Pentru a acoperi costurile, anul acesta, vinde kilogramul în viu cu 20 de lei. Gata tăiat, preţul urcă la 45 de lei/kilogram. 

Daniel Pop - fermier: Avem o creştere de 20-25%. Carcasa a fost undeva in jur de 38 de lei anul trecut. 

Mielul, prea scump pentru români

Şi cum cumpărătorii se aşteptau oricum la preţuri mai mari, nu puţini se gândesc deja să renunţe la tradiţie şi să înlocuiască carnea de miel cu cea de pui sau curcan.

Clienţi: - Am auzit că-i foarte scump. Nu cumpăr, că pensia nu îmi ajunge. Iau un pui şi umplu puiul. 

- Lumea nu îşi permite. Ăsta este adevărul. Se trăieşte din ce în ce mai greu. Trebuie să ne limităm la toate, să avem grijă ce cumpărăm. cumpărăm cât mai puţine. Din cauza preţurilor.

Cei care vor totuşi să aibă miel pe masa de Paşte spun că soluţia la îndemână este să împartă costurile, dar şi carnea cu apropiaţii. 

Cetăţeni: Am luat doi anul trecut. În loc de doi mâncăm jumate acuma. Împărţim în două. Nu ne mai permitem să luăm unul întreg, că e scump, foarte scump

Iulia Trif, nutriționist: Carnea de miel din punct de vedere nutriţional este bogată în fier, calciu, vitamina D. Conţine  proteine de înaltă calitate, aminoacizi esentiali. Este o carne usor digerabila din punct de vedere proteic.

Sănătoasă, dar prea scumpă pentru români. Aşa că tot mai mulţi producători iau în calcul să trimită surplusul de carne la export, cel mai probabil către ţările arabe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Românii renunţă la mielul de Paşte, din cauza preţului ridicat. Costul pe kilogram estimat de crescători