Antena Meniu Search
x

Video Rusaliile, motiv de mare sărbătoare la Hodac, în Mureş. Întreg satul s-a îmbrăcat în straie populare

Ortodocşii sărbătoresc și astăzi Pogorârea Sfântului Duh peste sfinţii apostoli. Este a doua zi de Rusalii, iar bisericile din întreaga țară așteaptă credincioșii. Şi ieri lăcaşurile de cult au fost pline. În unele locuri s-au sfinţit apele, prilej de pelerinaj în straie populare. Iar în Oltenia, oamenii au fost fost colindaţi de căluşari. 

de Redactia Observator

la 21.06.2021, 08:19

În localitatea Hodac din județul Mureș, Rusaliile sunt motiv de mare sărbătoare. Întreg satul s-a îmbrăcat în straie populare. Ieri, după slujbă, oamenii au plecat în procesiune pentru sfinţirea apelor. "Pentru că apa este darul lui Dumnezeu, darul vieţii, nu? Şi cu apa sfinţită oamenii se duc acasă sfinţesc ogoarele, grădinile, casele. Din moş, în moş, strămoşi, tot ăsta obicei e. Şi nu-l schimbăm cât putem", spune preotul Nicolae.

În satul Luncasprie, din Bihor, de Rusalii se sfinţesc ramurile de tei şi spicele de grâu. Credincioșii le așează cu atenție în poarta caselor, a ușilor sau lângă icoane, pentru a alunga duhurile rele. Slujba de ieri a fost însă încărcată de și mai multă emoție. Preotul care i-a păstorit pe credincioşi mai bine de 35 de ani a ieșit la pensie. "Am trăit o jumătate de viaţă cu dumneavoastră şi va multumesc din tot sufletul", afirmă Ovidiu Botez – preot pensionar Luncasprie.

Duminica Rusaliilor, sărbători în toată ţara

După mai bine de 6 luni în care au tot intrat şi ieşit din carantină, locuitorii comunei timișene Dumbrăviţa au sărbătorit Rusaliile cu mici și bere. Muzica populară le-a stârnit şi cheful de dans. "E primul eveniment post-carantină, am încercat să-l organizăm cât mai bine, să respectăm în continuare măsurile", a declarat Horia Bugărin, primar Comuna Dumbravita.

În Dolj, Rusaliile înseamnă şi mersul cu căluşul, un obicei păstrat cu sfinţenie în Oltenia. Locuitorii au deschis porţile larg pentru căluşari. Se spune că dansul lor aduce, pe lângă voie bună, şi spor în toate. În satele unde încă se păstrează tradiţiile, ziua de Rusalii este încărcată de superstiţii, obiceiuri şi orânduieli de la care nimeni nu îndrăzneşte să se abată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Rusaliile, motiv de mare sărbătoare la Hodac, în Mureş. Întreg satul s-a îmbrăcat în straie populare