Video

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Rusalii 2021. Ce e bine să faci astăzi dacă vrei să fii ferit de iele

De Redactia Observator.
Publicat: 20.06.2021, 14:22.
Actualizat: 20.06.2021, 17:25

E duminica Rusaliilor, iar în satele unde încă se păstrează tradiţiile, ziua este încărcată de superstiţii, obiceiuri şi orânduieli de la care nimeni nu îndrăzneşte să se abată. Unul dintre cele mai frumoase ritualuri ale acestei zile este mersul cu căluşul.

Pogorârea Sfântului Duh

Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Rusalii 2021

Profimedia

Rusaliile se sărbătoresc de ortodocşi pe 20 şi pe 21 iunie. Această sărbătoare cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte şi reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu, potrivit mediafax.ro.

Astfel, ziua de astăzi a început cu slujba de la biserică, acolo unde femeile au mers îmbrăcate în ii. "În ie la liturghie", spun ele pentru că este astăzi un moment prielnic să îşi arate cu mândrie cămăşile tradiţionale pe care le-au cusut chiar cu propriile mâini.

Ce reprezintă dansul căluşarilor

Citește și:

După slujbă, în fiecare gospodărie din sat se deschide poarta căluşarilor şi nu pentru voia bună pe care o aduc cu ei, ci pentru că este o binecuvântare ca ei să îţi intre în ogradă. Asta deoarece sătenii cred cu tărie că nu este vorba e un dans, ci de ritual cu puteri tămăduitoare, mistice chiar. Dansul căluşarilor poate să dezlege blesteme, poate să vindece chiar boli.

Tot astăzi este strict interzis să se meargă la muncă, nici măcar cu mătura prin bătătură nu ies femeile, iar cine nu respectă această regulă poate să fie luat din căluş. Este o boală grea, oamenii pot să îşi piardă minţile şi doar căluşarii sunt cei care pot să îi lecuiască. Dansul căşului este inclus în Patrimoniul Unesco din anul 2005 şi se mai găseşte în zilele noastre doar în staele din Oltenia şi Muntenia.

Superstiţii de Rusalii

Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii 2021

În unele zone, de Rusalii oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Se crede astfel că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.

Tinerii din sat le aduc înainte de sărbătoare din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane. Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. Potrivit tradiţiei, se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare. În această zi se practică în Ardeal udatul nevestelor cu apă pentru a fi sănătoase tot restul anului.

O altă tradiţie poartă numele de Împănatul boului: mai mulţi localnici defilează pe uliţele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu mai multe ornamente din flori. Preotul trebuie să-l sfinţească când oamenii ajung în faţa bisericii, după care îi va cinsti pe aceştia cu băutură. Boul va fi eliberat, iar o fată va trebui să-l stăpânească, după care să ocolească masa de trei ori. Potrivit tradiţiei, tânăra se va căsători anul următor.

Pentru a avea parte de bine, credincioşii duc la biserică ramuri verzi pentru a alunga spiritele necurate şi apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini exclusive de la nunta Sandrei Izbașa cu Răzvan Bănică / FOTO
spynews.ro
Cu cine s-a afișat Monica Gabor după despărțirea de Mr. Pink. Locul neașteptat în care a fost pozată
libertatea.ro
Cum l-au "pedepsit" grecii pe un român care a parcat direct pe plajă VIDEO
Ziare.com
Horoscopul zilei de 1 august 2021. Berbecii sunt indeciși cu privire planurile de viitor. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii cutremurătoare în cazul preotului și soției care au murit în casa din București lovită de fulger
gandul.ro
Simona Halep sare în apărarea lui Simone Biles, după valul de critici la adresa gimnastei: `Și eu am trecut prin multe stări emoţionale negative`
prosport.ro
Cum l-a păcălit o elevă cu 40.000 de euro pe un bărbat din Vaslui, cu 30 de ani mai în vârstă! El muncea în Finlanda când a cunoscut-o pe Facebook
bzi.ro
Ce voiau să facă preotul Costel Paizan și soția lui chiar înainte să moară
redactia.ro
Cristina Ciobănașu, despre momentul care i-a schimbat traiectoria vieții la 11 ani. Clipa în care Criss era chemată să devină o vedetă
tvhappy.ro
Țiriac și-a dat demisia, apoi a urmat SCANDALUL » Îmbrânceli la Adunarea Generală a FRT: „Dați-l afară!”
GSP
Primul român care va face închisoare pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Cine este Matei Strugurel
money.ro
Cum arată bruneta sexy care l-a însoţit pe miliardarul Ion Ţiriac la plajă! Imagini de pe nisipul fierbinte din Mamaia
as.ro