Antena Meniu Search
x
LIVE

Video Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Rusalii 2021. Ce e bine să faci astăzi dacă vrei să fii ferit de iele

E duminica Rusaliilor, iar în satele unde încă se păstrează tradiţiile, ziua este încărcată de superstiţii, obiceiuri şi orânduieli de la care nimeni nu îndrăzneşte să se abată. Unul dintre cele mai frumoase ritualuri ale acestei zile este mersul cu căluşul.

De Redactia Observator la 20.06.2021, 17:25
Pogorârea Sfântului Duh
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Rusalii 2021 - Profimedia

Rusaliile se sărbătoresc de ortodocşi pe 20 şi pe 21 iunie. Această sărbătoare cade întotdeauna duminica, la zece zile după Înălţare şi la 50 de zile după Paşte şi reprezintă, totodată, sărbătoarea întemeierii Bisericii creştine, pentru că, în aceeaşi zi, în urma cuvântării Sfântului Apostol Petru, s-au convertit la creştinism aproximativ 3.000 de oameni, care au alcătuit cea dintâi comunitate creştină din Ierusalim, nucleul Bisericii de mai târziu, potrivit mediafax.ro.

Astfel, ziua de astăzi a început cu slujba de la biserică, acolo unde femeile au mers îmbrăcate în ii. "În ie la liturghie", spun ele pentru că este astăzi un moment prielnic să îşi arate cu mândrie cămăşile tradiţionale pe care le-au cusut chiar cu propriile mâini.

Ce reprezintă dansul căluşarilor

După slujbă, în fiecare gospodărie din sat se deschide poarta căluşarilor şi nu pentru voia bună pe care o aduc cu ei, ci pentru că este o binecuvântare ca ei să îţi intre în ogradă. Asta deoarece sătenii cred cu tărie că nu este vorba e un dans, ci de ritual cu puteri tămăduitoare, mistice chiar. Dansul căluşarilor poate să dezlege blesteme, poate să vindece chiar boli.

Pe acelaşi subiect

Tot astăzi este strict interzis să se meargă la muncă, nici măcar cu mătura prin bătătură nu ies femeile, iar cine nu respectă această regulă poate să fie luat din căluş. Este o boală grea, oamenii pot să îşi piardă minţile şi doar căluşarii sunt cei care pot să îi lecuiască. Dansul căşului este inclus în Patrimoniul Unesco din anul 2005 şi se mai găseşte în zilele noastre doar în staele din Oltenia şi Muntenia. 

Superstiţii de Rusalii 

  • Nu se lucrează de Rusalii; cei care ignoră această regulă vor fi pedepsiţi de Iele, deoarece nu cinstesc şi nu preţuiesc ziua cum trebuie
  • Nu este bine să mergeţi de asemenea nici la câmp, se spune că ielele vă pot prinde şi pedepsi
  • Agricultorii nu intră în vie, nu merg în locuri pustii şi întunecate, pentru că se poţi întâlni cu spiritele rele
  • În această zi nu este bine să culegi ierburi pentru leacuri
  • Nu este bine să te urci în arbori sau în locuri înalte şi nici să călătoreşti departe de casă
  • Nu este bine să te cerţi de Rusalii, pentru că vei avea probleme de sănătate
  • Nu este bine să mergi la scăldat în ziua de Rusalii, fiindcă este pericol mare de înec
  • Dacă în noaptea de Rusalii vei dormi sub cerul liber sau dacă te vei duce la fântână, vei cădea sub puterea ielelor

Tradiţii şi obiceiuri de Rusalii 2021

În unele zone, de Rusalii oamenii îşi împodobesc casele şi gospodăriile cu ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a alunga răul şi bolile. Se crede astfel că teiul fereşte gospodăriile de grindină sau de duhurile rele ale zânelor.

Tinerii din sat le aduc înainte de sărbătoare din păduri, după care se sfinţesc la biserică, iar credincioşii le iau acasă şi le pun la icoane. Ramurile de tei, soc sau mure sfinţite de Rusalii se folosesc ca leacuri tot restul anului. Potrivit tradiţiei, se spune că numai până la Sânziene plantele au puteri vindecătoare. În această zi se practică în Ardeal udatul nevestelor cu apă pentru a fi sănătoase tot restul anului.

O altă tradiţie poartă numele de Împănatul boului: mai mulţi localnici defilează pe uliţele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu mai multe ornamente din flori. Preotul trebuie să-l sfinţească când oamenii ajung în faţa bisericii, după care îi va cinsti pe aceştia cu băutură. Boul va fi eliberat, iar o fată va trebui să-l stăpânească, după care să ocolească masa de trei ori. Potrivit tradiţiei, tânăra se va căsători anul următor.

Pentru a avea parte de bine, credincioşii duc la biserică ramuri verzi pentru a alunga spiritele necurate şi apără ogorul şi gospodăria de furtunile şi grindina ce s-ar putea abate asupra lor. 

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Rusalii 2021. Ce e bine să faci astăzi dacă vrei să fii ferit de iele