Antena Meniu Search
x

Sindicatele ies în stradă! Scăderea salariului net, odată cu trecerea plăţii taxelor doar la angajat, provoacă un imens scandal

După scandalul ratelor, şapte milioane de români nu ştiu ce se va întâmpla, peste doar trei luni, cu salariile lor. De mâine, strada va fierbe.

Vezi și

După scandalul ratelor, şapte milioane de români nu ştiu ce se va întâmpla, peste doar trei luni, cu salariile lor. De mâine, strada va fierbe. Sindicatele încep protestele, chiar în faţa Guvernului. Mutarea contribuţiilor de la angajator, la angajat duce la micşorări de venituri, arată calculele experţilor. Doar ministrul Finanţelor este optimist. 

10.000 de oameni şi o singură problemă. Cea a contribuţiilor sociale, pe care Guvernul vrea să le treacă în sarcina angajaţilor. O decizie care i-a înfuriat pe liderii marilor confederaţii sindicale. "Anulează pentru sectorul bugetar creşterile salariale prevăzute de la 1 ianuarie 2018, nu pe brut, ci pe net. Transformă toţi ceilalţi salariaţi din sectorul economic într-o nouă formă de sclavagism.", spune Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa.

Calculul analiştilor arată că la un salariu brut de 3.000 de lei, în acest moment un angajat primeşte, în mână, 2.104 lei. Odată cu trecerea contribuţiilor sociale în sarcina angajatului, la acelaşi salariu brut, după plata contribuţiilor la stat, salariul net va fi de 1755 de lei. Pentru a evita aceast situaţie, salariul brut ar trebui majorat cu cel puţin 17 procente. Iar sindicatele dau alarma şi pentru salariaţii de la privat. "Nu există pârghii legale de a obliga un angajator să mărească bruturile salariaţilor. Riscul nostru este ca după 1 ianuarie să ne trezim că de fapt salariaţii din România vor pierde şi vor plăti din buzunarul propriu aceste contribuţii.", spune Iulian Mănescu, lider sindical CFR.

Ministrul Finanţelor susţine în continuare că are o soluţie, deşi nimeni nu a văzut încă proiectul său, care trebuie dus şi în Parlament: "Va fi o normă tranzit care va creşte salariul brut, ca să nu fie afectat salariul net al niciunui cetăţean şi totodată să nu crească cheltuielile pe care le realizează un angajator."

Nicăieri în Europa contribuţiile nu sunt doar povara angajatului. Sindicatele cer şi Comisiei Europene să intervină de urgenţă.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Sindicatele ies în stradă! Scăderea salariului net, odată cu trecerea plăţii taxelor doar la angajat, provoacă un imens scandal