Antena Meniu Search
x

Sânge artificial, invenţia a unui cercetător clujean

O invenţie a unui cercetător clujean ar putea revoluţiona tratamentele medicale. Proiectul prin care va fi creat sângele artificial a primit undă verde de la Guvern, iar o finanţare de 400 de mii de lei va ajuta ca visul cercetătorilor să devină realitate.

Vezi și

 Dacă totul merge bine, în cel mult doi ani sângele artificial ar putea apărea în spitale. Sângele artificial a fost creat pe baza unei proteine din viermi marini. Spre deosebire de sângele uman sau animal, cel creat în laborator este incolor. Testele făcute până acum le dau mari speranţe cercetătorilor.

Pentru a continua cercetările, este nevoie însă de materie primă. 200 de mii de lei a alocat Guvernul la sfârşitul anului trecut, iar Ministrul delegat pentru Invatamant Superior, Mihnea Costoiu a dat asigurări că proiectul va primi o nouă finanţare.

În schimb, cercetătorul clujean trebuie să prezinte etapele şi progresele proiectului. Banii vor veni luna viitoare, iar universitatea Babes-Bolyai va încerca să găsească şi alte surse de finanţare.

Radu Silaghi Dumitrescu estimează că mai are nevoie de încă 2 ani pentru a finaliza testele pe animale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Sânge artificial, invenţia a unui cercetător clujean