Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 16 februarie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Pamfil

Vineri, 16 februarie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Mucenic Pamfil, un sfânt cu care suntem mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 15.02.2024, 09:09

Sfântul Mucenic Pamfil este prăznuit pe 16 februarie
Sfântul Mucenic Pamfil este prăznuit pe 16 februarie - crestinortodox.ro
  • Sfântul Mucenic Pamfil este prăznuit pe 16 februarie.

Vineri, 16 februarie 2024, românii prăznuiesc pătimirea celor 12 Sfinţi Mucenici. Primul dintre ei a fost Sfântul Mucenic Pamfil care, conform crestinortodox.ro, era preot al cetăţii Cezareea Palestinei.

Pamfil se ocupa cu îndreptarea textului Noului Testament, eliminând greşelile diverşilor copişti. Pamfil copia Sfânta Scriptură şi o dădea celor care o doreau.

Pamfil, ca şi ceilalţi Sfinţi Mucenici, a fost supus la numeroase chinuri şi ţinut în temniţă până în momentul în care a fost decapitat. Alături de el, s-au mutat la Domnul şi Sfinţii Valentin şi Pavel, dar şi Ilie, Isaia, Ieremia, Samuil şi Daniil, cinci fraţi născuţi în Egipt şi care se întorceau la Ierusalim după ce au muncit în minele din Cilicia.

Nu în ultimul rând, conform sursei amintite, au dobândit moarte mucenicească şi Porfirie, care a încercat să îngroape trupurile primilor opt sfinţi, Seleuc, care s-a apropiat să sărute picioarele mucenicilor, şi Teodul şi Iulian, care în timpul înmormântării mucenicilor au sărutat sfintele lor moaşte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 16 februarie 2024. Cine a fost Sfântul Mucenic Pamfil