Antena Meniu Search
x

Sărbătoare 4 iulie 2024. Cine a fost Sfântul Andrei Criteanul

Joi, 4 iulie 2024, românii îl prăznuiesc pe Sfântul Andrei Criteanul, sfânt cu care românii sunt, în general, mai puţin familiarizaţi.

de Redactia Observator

la 03.07.2024 , 11:39

Sfântul Andrei Criteanul este prăznuit pe 4 iulie
Sfântul Andrei Criteanul este prăznuit pe 4 iulie - crestinortodox.ro

Sfântul Andrei Criteanul s-a născut în Damasc, în jurul anului 660. Conform crestinortodox.ro, există informaţii care arată că acesta nu a vorbit până la 7 ani când, într-o duminică, după ce a primit Sfânta Împărtăşanie, a început să vorbească cu o abilitate nemaintâlnită. 

La 15 ani merge la Ierusalim unde devine călugăr la Biserica Sfântului Mormânt. După numai câţiva ani devine secretar al patriarhului de Ierusalim.

În 685, Teodor, Patriarhul Ierusalimului, îl trimite la Constantinopol pentru a confirma acceptarea din partea Patriarhiei, a decretelor celui de-al Şaselea Sinod Ecumenic, împotriva monotelismului. În timpul în care a stat în capitala Imperiului, Sfântul Andrei a fost hirotonit diacon şi a slujit pe lângă un orfelinat şi un azil de bătrâni. 

Articolul continuă după reclamă

Conform sursei amintite, în jurul anului 700 a fost numit Arhiepiscop de Gortyna, dioceză a Mitropoliei Cretei. Moare în insula Lebos, în jurul anului 740. Biserica îl cinsteşte în data de 4 iulie. 

Pe acelaşi subiect

Sfântul Andrei Criteanul nu trebuie confundat cu Sfântul Andrei cel din Creta sau “Calivitul”, prăznuit pe 17 octombrie, care a dobândit moarte martirică în 766.

Andrei Criteanul este cunoscut ca unul dintre cei mai de seamă şi mai prolifici creatori de canoane şi imne, deosebite prin frumuseţea formei şi profunzimea gândirii. El a compus Canonul cel Mare (Canonul de pocăinţă) din Triod, canon format din 250 de tropare. Canonul Sfântului Andrei Criteanul se citeşte de două ori în Postul Mare, astfel: unele părţi, la Pavecernita Mare din primele patru zile ale Postului, şi, în întregime, în a cincea săptămână, în cadrul slujbei Utreniei.

Andrei Criteanul a mai scris stihiri (tropare) şi pentru unele sărbători în afara Postului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Aţi stat peste program la muncă, doar pentru a scăpa de îndatoriri personale?
Observator » Stiri sociale » Sărbătoare 4 iulie 2024. Cine a fost Sfântul Andrei Criteanul