Antena Meniu Search
x

Sărbători amare pentru bătrânii dintr-un sat din Gorj

Au fost Sărbători amare pentru bătrânii dintr-un sat din judeţul Gorj. În fiecare primăvară în case mai rămân doar bunicii, tinerii pleacă peste hotare în căutarea unui trai mai bun.

de Redactia Observator

la 20.04.2020, 17:50

Vezi și
  • Localitatea Roșia de Amaradia, mai pustie ca oricând
  • Tinerii sunt plecați la muncă în străinătate, bătrânii au rămas singuri

De obicei de Paşti uliţele prindeau viaţă dar în acest an, ca să nu intre în carantină ori să rişte să-i îmbolnăvească pe cei dragi, copiii le-au făcut urări celor de acasă doar la telefon. 

În satul Rugetu, din judeţul Gorj, aproape toţi tinerii muncesc peste hotare. În acest an, pandemia le-a stricat planurile şi, de Paşte, puţini au fost aceia care au mai venit să-şi viziteze bătrânii.

"Aici e zonă moartă. N-avem cu ce trăi, numai pământul ăsta de îl mai muncim şi noi", declară o localnică.

Doamna Elena duce dorul fiului şi a nepoatei care a venit pe lume în urmă cu trei luni, peste hotare. Sunt în Danemarca şi, în acest an, n-au venit acasă de Paşte.

Din fiecare casă, cel puţin o persoană este la muncă în străinătate. De teama sărăciei, mulţi au luat calea străinătăţii chiar şi după ce s-a declanşat epidemia de coronavirus. Muncesc cei mai mulţi în agricultură.

Urările s-au făcut doar la telefon în acest an

Peste 400 de oameni din comună muncesc câmpurile străinilor. Printre ei se numără şi Petre Bobină. Ultimii şapte ani i-a petrecut la muncile sezoniere, în Germania.

Petre Bobină, bărbat plecat la muncă în Germania - La sparanghel, e o muncă aşa mai greoaie faţă de celelalte munci.

E singurul mod să facă rost de bani într-o zonă unde nu există niciun investitor de când a fost închisă cariera de cărbune şi totul se dărâmă sub privirile neputincioase ale bătrânilor.

Liviu Cotojman, primarul comunei Roșia de Amaradia - Sunt mulţi doritori care urmează să mai plece, dar probabil după Sărbătorile Pascale şi după ce va mai trece aşa din pandemia asta a momentului care îi ţine efectiv în ţară.

Numai în ultima lună, 40 de localnici s-au îmbarcat în autocare şi au plecat spre Germania.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Sărbători amare pentru bătrânii dintr-un sat din Gorj