Antena Meniu Search
x

Românii care cer ajutor la 112 vor putea fi localizaţi cu o precizie de câţiva metri

Românii care cer ajutor la 112 vor putea fi localizaţi cu o precizie de câţiva metri. Deocamdată autorităţile testează serviciul în Bucureşti şi Ilfov şi doar pentru telefoanele cu  sistem de operare Android.

de Redactia Observator

la 20.01.2020, 00:02

Vezi și

Românii care cer ajutor la 112 vor putea fi localizaţi cu o precizie de câţiva metri. Deocamdată autorităţile testează serviciul în Bucureşti şi Ilfov şi doar pentru telefoanele cu  sistem de operare Android. Dacă ar fi fost implementată mai demult, tehnologia ar fi putut schimba deznodământul accidentului aviatic din Munții Apuseni. Nu ar fi fost salvatoare şi în Cazul Caracal, însă: telefonul de pe care a sunat Alexandra Măceșeanu, era unul vechi. 

După doar 20 de secunde de la începerea apelului, operatorul 112 ne-a putut localiza cu o precizie de mai puțin de 10 metri. De data aceasta a fost doar o simulare însă, într-o situație reală, specialiștii spun că această tehnologie ar putea scuti timp prețios pe care altfel salvatorii l-ar pierde pentru căutări. 21,29 

Localizarea Mobilă Avansată, pe scurt - AML,foloseşte toate opțiunile de localizare de pe telefonul inteligent al celui care cere ajutor. Ba mai mult, va putea activa sistemul GPS al telefonului si îl va conecta la orice rețea de internet disponibilă.

Unul din avantajele tehnologiei AML este de a furniza informație de localizare cu o precizie de ordinul metrilor sau zecilor de metri. În comparație cu tehnologia de tip Cell ID care ne furnizează date geografice de ordinul sutelor de metri dar până la ordinul kilometrilor.

Pe acelaşi subiect

O altă posibilitate de localizare: apelantul primeşte o adresă de internet care odată accesată transmite toate coordonatele.  Serviciul AML nu funcționează atunci când telefonul are mai puțin de 10% baterie sau nu are semnal. Nu va fi util nici pe telefoanele care nu au sistemul de operare actualizat. 

Acum, sistemul funcționează deocamdată doar în zona București-Ilfov și numai pe telefoanele cu Android. Odată cu finalizarea testelor va putea fi folosit pe orice smartphone şi în toată ţara. Până atunci, autorităţile recomandă aplicaţia 112. 

Conform regulilor impuse de Uniunea Europeană, toate statele membre trebuie să aibă funcțional serviciul AML până la finele acestui an. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Românii care cer ajutor la 112 vor putea fi localizaţi cu o precizie de câţiva metri