Antena Meniu Search
x

Video Şomajul în rândul tinerilor, peste 21%: "Pentru ca sunt tânără și n-am experiența și n-o să mă vrea mai nimeni"

Şomajul în rândul tinerilor este în continuă creştere. O persoană din cinci cu vârsta de până în 24 de ani nu are un loc de muncă. Sunt statistici îngrijorătoare pentru România, influenţate şi de pandemie. În această perioadă chiar şi cei cu studii superioare se angajează foarte greu.

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 27.06.2021, 20:31

Vezi și

Mihaela: "Am terminat liceul, am terminat facultatea, dar din păcate nu mi-am găsit un loc de munca".

Imediat după ce a terminat facultatea de Finanţe-Bănci, Mihaela a încercat să îşi găsească un loc de muncă în domeniu. Fără succes însă.

Mihaela: "Toți angajatorii îți cer experiența minim cinci ani pe care nu o poți avea imediat. Am fost nevoită sa trec granița şi sunt angajată în Marea Britanie".

Greu era tinerilor şi înainte de pandemie, dar acum le este aproape imposibil să fie angajaţi. 

Pe acelaşi subiect

"Se pune foarte mult preț pe experienţă și nu la fel de mulți angajatori sunt dispusi sa acorde o şansă persoanelor care abia au intrat pe piaţa muncii".

"Destul de greu. Pentru ca sunt tânăra și n-am experiența și n-o să mă vrea mai nimeni".

Anca Covaciu, expert resurse umane: "Disponibilitatea locurilor de muncă este mult mai mică ca în trecut. Boost-ul economic încă nu a sosit deşi este destul de mult dorit şi oarecum anticipat. Incă nu sunt locuri de muncă şi mai ales nu sunt locuri de muncă pentru oameni necalificaţi.

Peste 21%, rata şomajului în rândul tinerilor

Drept dovadă, rata şomajului în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 si 24 de ani a sărit de 21 la sută în primul trimestru din 2021. Vorbim despre o creştere de 4 puncte procentuale în decurs de numai un an. În această categorie intră absolvenţii de facultate şi master, dar şi cei care au abandonat şcoala. 

Anca Covaciu, expert resurse umane: "Orice loc de muncă are nevoie de un set de competenţe ca să poate fi făcut la nivelul aşteptat de angajator. Abandonul şcolar presupune, în primul rând, o lipsa de cunostinţe".

Economiştii spun că rata mare a şomajului în rândul tinerilor este un efect direct al crizei.

Adrian Dragomir, consultant economic: Anul trecut în medie statistic companiile din romania au avut relativ aceeași cifra de afaceri. Dar a crescut profitabilitatea pana la 6,7 la suta în conditiile în care aceste companii au pierdut aprox 400 mii salariaţi. 

Şomajul în rândul tinerilor a crescut şi pentru că multe dintre locurile de muncă sezoniere au dispărut, căci industria horeca a fost îngenunchiată de criză.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri sociale » Şomajul în rândul tinerilor, peste 21%: "Pentru ca sunt tânără și n-am experiența și n-o să mă vrea mai nimeni"