Antena Meniu Search
x

Video Orașul din România unde rata şomajului aproape s-a dublat. Patronii trebuie să decidă cine pleacă şi cine rămâne

Pandemia a lăsat mii de oameni fără locuri de muncă. Iar asta se vede în rata somajului la nivel naţional - peste 470 de mii de oameni nu aveau un loc de muncă la începutul acestui an. În Galaţi situaţia este critică. Anul trecut rata şomajului din oraşul de la Dunăre ajunsese la 6,4 la sută. Nici anul acesta situaţia nu e mai bună, iar oamenii au ajuns să meargă zilnic la forţele de muncă în căutarea unei slujbe.

de Redactia Observator

la 27.04.2021, 17:16

Vezi și
  • Rata şomajului aproape s-a dublat din cauza pandemiei
  • Unii gălăţeni simt că încearcă în zadar să-şi găsească loc de muncă

''Aveţi aici declaraţia pe propria răspundere pe care dumneavoastră o veţi completa dacă sunteţi aptă de muncă.

Da, sunt.

Se bifează aici, nu am restricţii, da?''

Doamna din imagine a lucrat în cadrul unui cinematograf dintr-un mall. Anul trecut a fost trimisă în şomaj tehnic, rechemată la muncă, şi retrimisă acasă. Acum a ajuns la forţele de muncă, în speranţa că va găsi totuşi un serviciu. 

Pe acelaşi subiect

''Am fost dată în şomaj tehnic. După asta ne-a dat acasă. Am luat şomaj tehnic. După aia iar s-a închis. Din septembrie sau octombrie, nu mai reţin sinceră să fiu când s-a dat drumul. Pe 9 noiembrie ne-a dat acasă. Şi acum am venit aici pentru un loc de muncă, sinceră să fiu, da.''

În situaţia ei sunt aproximativ 12 mii de oameni în Galaţi.

''Am lucrat pe afară, am mai lucrat aici la măşti. În 6 luni de zile a dat faliment şi acuma şomaj.

Din cauza pandemiei aţi rămas fără loc de muncă.

Da. Nu mai merge nimic. Cu măştile, la întreprindere, s-au dat afară vreo 200-300 de inşi, de persoane. Şi acuma nu mai avem locuri de muncă. Am depus CV-uri. Încă aşteptăm, dar, cam greu.''

Criza locurilor de muncă generată de pandemie aproape a dublat numărul şomerilor.

Cezar Năstase, purtător de cuvânt  AJOFM Galaţi: Dacă eram anul trecut în medie pe la 1200 de şomeri în plată, acum suntem la 2400. În cifre absolute, cam 1.400 de şomeri în plus. Şi dacă stau bine şi mă gândesc s-ar putea, pe real, să fie impactul chiar dublu. Poate aproape de 3 mii. 

Patronii sunt puşi în faţa unei decizii grele: pe cine dau afară şi pe cine păstrează

Şi antreprenorii sunt îngenunchiaţi de pandmeie. 

Sorin Drăgan, patron restaurant: E o întreagă tevatură cu chestia asta. Ne închid, ne deschid. 30 la sută, 50 la sută, închis din nou. E dificil. Nu ştii pe cine să păstrezi, pe cine să dai. Oamenii sunt nemulţumiţi că vor toţi să muncească că nu au ce să mănânce.

Reprezentaţii agenţiei pentru ocuparea forţei de muncă spun că reluarea activităţii în sectoare precum agricultură, construcţii şi HoReCa este esenţială pentru piaţa muncii. 

La nivel naţional rata şomajului în ianuarie 2020 era de 3,9 la sută, cu 350 de mii de şomeri, iar în ianuarie 2021 rata este de 5,6 la sută, cu 474 de mii de şomeri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că lucraţi sub calificarea dumneavoastră la locul de muncă?

Observator » Stiri sociale » Orașul din România unde rata şomajului aproape s-a dublat. Patronii trebuie să decidă cine pleacă şi cine rămâne