Antena Meniu Search
x
LIVE

Statul ajută gospodarii cu garduri electrice împotriva urşilor

2.000 de lei. Este suma pe care statul ar putea să o acorde de acum înainte gospodarilor ale căror animale sunt frecvent atacate de urşi.

De Redactia Observator la 25.07.2020, 12:25
Vezi și
  • Gospodarii se tem că urşii le vor mânca toate recoltele. 
  • Pe listă regăsim 26 de județe, printre care și Bistrița-Năsăud.

Banii trebuie folosiţi pentru montarea de garduri electrice. În Bistriţa Năsăud, urşii şi alţi prădători au ucis numai într-un an sute de animale domestice.

După astfel de atacuri, fermierii trebuie să ceară despăgubiri de la stat. Şi este un proces birocratic stufos. De acum înainte, însă, ajutorul de la stat ar putea veni sub altă formă. 

Sever Roman, director Protecţia Mediului: Este în dezbatere la Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor un proiect de ordin de ministru prin care se propune acordarea pentru cetățeni a unei sume de 2.000 lei pentru achiziționarea de garduri electrice pentru împrejmuirea gospodăriilor sau a terenurilor agricole să fie protejați împotriva urșilor şi a lupilor.

Agricultorii şi fermierii spun că ideea este bună. Chiar dacă 2000 de lei nu ar acoperi în întregime costul unui gard. 

Gospodarii se tem, însă, că până vor apuca să ridice gardurile, urşii le vor mânca toate recoltele. 

Programul nu este adresat întregii țări, ci doar populației din județele unde s-au înregistrat mai multe astfel de incidente. Pe listă regăsim 26 de județe, printre care și Bistrița-Năsăud.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Statul ajută gospodarii cu garduri electrice împotriva urşilor