Antena Meniu Search
x

Video Tații vor avea acces în spitale la nașterea copilului. Condițiile care trebuie respectate

Veste bună pentru cei care se pregătesc să devină părinți. De acum înainte, tații vor putea să intre în spitale atunci când copiii lor se nasc. Din cauza pandemiei, acest lucru nu a fost posibil în ultimul an. Însă sunt câteva reguli care trebuie să fie respectate de cei care intră în sala de naşatere. 

de Redactia Observator

la 28.05.2021, 20:10

Vezi și

Tații vor avea acces în spitale la nașterea copilului, dar numai cu respectarea anumitor condiţii sanitare, a anunțat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.  Persoana desemnată trebuie să fie clinic sănătoasă, să nu prezinte semne clinice de infecţie respiratorie acută şi să îndeplinească una dintre următoarele condiţii: este vaccinată anti-COVID-19 şi are cel puţin 10 zile de la vaccinarea completă; are un test RT-PCR negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte; a trecut prin infecţia SARS-CoV-2 şi nu au trecut mai mult de 90 de zile de la confirmare.

În rest, accesul aparținătorilor în spitale rămâne restricționat: Ar fi un efort suplimentar pe umerii personalului medical. „Am dat de exemplu în cursul acestei săptămâni o informare, transmisă de colegii de la INSP la solicitarea noastră, care permite accesul taților la nașterea copilului, în anumite condiții”, a declarat ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, la sfârșitul ședinței de Guvern de joi.

Ministrul susține însă că accesul aparținătorilor în spitale rămâne restricționat. „Pe măsură ce vedem că se adaptează spitalele la noul flux, pe măsură ce vedem că presiunea pe spitale scade, putem să începem să permitem și accesul aparținătorilor. Dar acum, în acest moment, accesul aparținătorilor înseamnă un efort suplimentar de verificare, de echipare, efort care vine tot pe umerii personalului medical, care a fost deja destul de greu încercat în ultimul an și jumătate”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Anunţul a stârnit controverse

Aproape 200.000 de taţi au putut să îşi ia copiii în braţe abia la externarea din maternitate. După mai bine de un an însă, lucrurile revin la normal. Nu numai că un apropiat al mamei va putea intra în spital, dar va putea chiar asista la naştere. Este o premieră pentru spitalele de stat din România. Medicii solicită însă adeverinţă de vaccinare, dovadă a vindecării de coronavirus 

Personalul medical va verifica documentele şi să va asigura că se intră echipat corespunzător în salon, cu halat de unică folosință, mască și mănuși de unică folosință. Psihologii spun că prezenţa unui apropiat are beneficii enorme.

Cristina Nae, psiholog: Îi creeaza un echilibru, o armonie, o siguranta. Şi pentru copil e foarte importanta prezenta tatalui deoarece in primele ore de nastere se formeaza acele legaturi. Legaturile maternă şi paternă sunt foarte importante in viata viitorului copil, adult. 

Anunţul Ministerului Sănătăţii a stârnit deja controverse. Unii se simt discriminaţi şi spun că nu vor şti când să-şi facă testul PCR, având în vedere că nu pot afla cu exactitate când li se naşte copilul. 

Nicolae Suciu, medic ginecolog: Într-adevar, are un orar aleatoriu. Nu poti s-o programezi, cu exceptia nasterilor prin cezariana cand se poate previziona ziua si atunci testarea sa se faca. 

Momentan, în spital poate veni doar o rudă a viitoarei mămici. Dar pe parcurs, în funcţie de modul în care se vor adapta spitalele fluxului de pacienţi, va fi permis şi accesul altor aparţinători.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Tații vor avea acces în spitale la nașterea copilului. Condițiile care trebuie respectate