Antena Meniu Search
x

Video Tradiţii şi obiceiuri de Sânziene 2022. Cum află tinerele nemăritate din Gorj când se vor căsători

De Sânziene, la sate sărbătoarea este marcată cu ritualuri aparte. În Gorj, fetele se trezesc cu noaptea-n cap, în ajun şi merg la câmp, pe rouă, pentru a culege flori. Fac din ele coroniţe şi le poartă de cu seară pentru a-şi visa ursitul. Iar în Mureş, fetele aruncă florile de sânziene peste casă, pentru a-şi proteja căminul şi membrii familiei. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 24.06.2022, 08:28

Vezi și

Ploaia nu a descurajat tinerele şi copiii din satul Stroieşti să respecte tradiţia de Sânziene. Din contră, ploaia e semn de belşug, aşa că, fetele s-au urcat în căruţe când abia s-a crăpat de ziuă şi au plecat să culeagă flori.

Strângem sânziene, mergem apoi să facem coroniţe, să le împletim şi să le punem pe cap, spune o fată.

Seara trebuie să ne punem sânziene sub pernă, în speranţa că o să visăm ursitul, mai spune o tânără.

Unele fete ştiu deja cum trebuie să fie alesul.

Pe acelaşi subiect

Să fie înalt, aşa ca mine, şi slab tot ca mine. Şi să fie un om cu caracter, spune o fată.

Cei mai mici învaţă de la bunicii satului cum să împletească o cunună.

Coroniţele din flori de sânziene sunt aruncate pe acoperişul casei 

Diana Speretoiu, reporter Observator: Tradiţia spune că tinerele nemăritate trebuie să arunce coroniţa de sânziene pe acoperişul casei. Dacă rămâne agăţată, înseamnă că e rost de nuntă în acest an. Dacă nu, fetele trebuie să o mai arunce de câteva ori să vadă câţi ani mai au de aşteptat. 

Şi în localitatea Toaca, din Mureş, se aruncă pe acoperişul casei coroniţele de flori culese pentru Sânziene. Însă semnificaţia gestului este alta. 

Culegem sânzienele şi pe seară mergem să facem colacii şi îi "ţipăm" pe casă. Şi care colac merge mai sus, se zice că aceluia îi merge mai bine tot anul, este norocos, spune o femeie.  

Coroniţele de sânziene nu protejează doar casa, ci şi recoltele, spun mureşenii. 

E bine sa le împletim si pentru culturile din câmp, pentru grajdul de animale, se pune una în stâlpul de la poartă ca să apere curtea şi casa de necazuri peste vară şi peste an, spune o femeie. 

În aceeaşi zi, fetele joacă dansul Drăgaicei. În folclor, acest joc are rolul de a aduce belşugul şi a proteja ogoarele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri sociale » Tradiţii şi obiceiuri de Sânziene 2022. Cum află tinerele nemăritate din Gorj când se vor căsători