Un lichid rece baut pe canicula ne va incalzi si mai tare
Zilele caniculare de vara ne dau organismul peste cap. Mancam inghetata si bem sucuri reci in speranta sa ne racorim putin. Sigur, e o senzatie de moment, asa spun specialistii.
Si nu doar ca veti transpira mai tare, dar aveti sanse sa va treziti si cu dureri de stomac sau dinti.
Sigur, am fi tentati sa credem ca tot ce-i rece ne racoreste in zilele toride de vara. Efectul este, insa, total invers: un lichid rece baut pe canicula ne va incalzi si mai tare. In plus, daca are si gheata putem sa ne trezim si cu diferite boli.
“Riscurile sunt foarte mari de contaminare cu entitati biologice foarte periculoase, rotavirusurile spre exemplu, la care copiii sunt foarte sensibili, sau bacteria coli, un e-coli, salmonella, sunt foarte multi germeni patologici, inclusiv ouale de paraziti. Apa poate vehicula o gama foarte mare de boli”, explica Gheorghe Mencinicopschi.
Nici sa trecem in extrema cealalta nu este de recomandat. Mancarurile fierbinti sunt la fel de periculoase precum cele reci.
“Pot perturba puternic digestia. Asta inseamna ca o mare parte din alimentele pe care le consumam vor ajunge nedigerate in colon, iar in colon se dezvolta o microflora de putrefactie, o microflora patogena, daca vreti, care creste riscul de cancer la colon”, mai spune profesorul Mencinicopschi.
Mai mult, specialistii spun ca mancarurile foarte calde pot creste riscul de cancer bucal. Este recomandat sa nu mancam sau sa bem alimente mai reci de 10 grade si mai calde de 30.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰