Un medic vorbeşte deschis despre rănile sistemului de sănătate din România
E blamat de unii colegi, dar asta nu-l opreşte să spună lucrurilor pe nume. În timp ce unii îşi îndeasă bani în buzunarele halatelor albe, altul din breaslă munceşte cu ele rupte
E blamat de unii colegi, dar asta nu-l opreşte să spună lucrurilor pe nume. În timp ce unii îşi îndeasă bani în buzunarele halatelor albe, altul din breaslă munceşte cu ele rupte
Gabriel Diaconu este medic psihiatru. A plecat în Canada în 2003 şi a stat acolo cinci ani. Pentru că România nu i-a mai oferit nimic. "Eu, intelectual, eram orfan în România!". A înfruntat fiecare provocare din viaţă. Şi a sperat că eforturile lui vor fi răsplătite de ţara unde s-a născut.
A ales să facă medicina. În 1998 a intrat la facultate. A fost bursier în fiecare an, a bătut toate spitalele Bucureştiului, a pierdut nopţi fără număr şi kilograme multe. La final a plecat să se specializeze în Canada. S-a întors în ţară în 2008 printr-un concurs de împrejurări. S-a gândit că România s-a maturizat între timp, iar experienţa lui ar fi fost importantă.
Dar odată întors s-a confruntat cu sistemul românesc de sănătate: SPAGA, în primul rând. Aşa gândesc pacienţi din România. Iar doctorul Diaconu, le dă dreptate, asumându-şi rolul ingrat de avocat al diavolului. "Mulţi medici vor spune, eu nu am cerut niciodată! Dar vei observa că sunt greu de mulţumit. Pacientul nu le ajunge cu prăjina la nas, pacientul nu are acces în cabinetul lui, pacientul nu va reuşi să aibă o conversaţie profesională cu ei".
Dar există şi altfel de colegi. "Sunt oameni care refuză, sunt oameni care devin chiar brutali în gestica lor de a nu lua". Pentru că vorbeşte deschis despre şpăgile din spitalele din România, unii medici îl blamează. Gabriel Diaconu nu se simte umilit, însă. Este medic psihiatru la clinică privată.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰