Antena Meniu Search
x

UPDATE! Primul pacient din România supus unui implant de inimă artificială

Pacientul căruia i-a fost montat, în premieră pe ţară, dispozitivul care funcţionează ca o inimă artificială, e în stare bună

Vezi și

Pacientul căruia i-a fost montat în premieră pe ţară dispozitivul care funcţionează ca o inimă artificială e în stare bună

Pentru prima dată după operaţie, a vorbit cu jurnaliştii. O echipă de medici de la Institutul Inimii din Târgu Mureş şi doctori din străinătate i-au implantat dispozitivul acum aproape o săptămână.

Radu e în stadiul de recuperare. Peste trei săptămâni, ar trebui să facă primii paşi spre o viaţă normală. Să meargă fără să mai aibă dureri în piept. Să respire aşa cum trebuie.

Pentru că nu s-a găsit o inimă compatibilă cu organismul lui, suceveanul a fost primul român căruia i-a fost implantat dispozitivul de asistare mecanică a circulaţiei, care funcţionează, spun medicii, ca o inimă artificială. Una de care pacientul trebuie să aibă grijă. Să-i înveţe, în primul rând, comenzile.

Dispozitivul e un fel de pompă în miniatură. E introdus printr-un inel în ventriculul stâng al inimii, iar un alt canal face legătura cu artera aortă. Sângele trece astfel din ventricul prin pompa artificială şi ajunge la aortă, iar mai apoi în organism. O sută de pacienţi se află acum pe lista de aşteptare a Institutului Inimii din Târgu Mureş pentru un transplant.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » UPDATE! Primul pacient din România supus unui implant de inimă artificială